De vrijwilligers

Deel dit bericht

De Games waren nauwelijks afgelopen of er kwam bericht dat Gay Games Amsterdam 1998 de Piet Kranenberg Amsterdam Tourism Award 1998 gewonnen had. De 3000 vrijwilligers welteverstaan.

In een verslag van de uitreiking valt te lezen: ‘Dit evenement had niet plaats kunnen vinden zonder de belangeloze inzet van al die duizenden vrijwilligers. De Gay Games waren voor Amsterdam het belangrijkste evenement van het jaar.’

Niet onbelangrijk was natuurlijk ook dat er in die week 126 miljoen uitgegeven was door de bezoekers en dat 83% van hen aangaf snel weer naar Amsterdam te willen komen.

Lianne Postma, destijds coördinator van de vrijwilligers vertelt.

Gepokt en gemazeld

‘Iemand moest ’m in ontvangst nemen en omdat ik coördinator van de vrijwilligers was, ben ik erheen gegaan met twee ‘echte’ vrijwilligers. De uitreiking vond plaats tijdens de Jaarvergadering van VVV Amsterdam. Een zaal vol mensen uit toerisme, cultuur en overheid in de Rode Hoed.

‘Stond ik daar met mijn opgeknipte blockhead een toespraak te houden. Maar, met al die vrijwilligersbijeenkomsten in de aanloop naar de Games, was ik inmiddels gepokt en gemazeld in speechen.

‘De Award was een kristallen bokaal en werd overhandigd door Piet Kranenberg – vooral bekend als de man die het Olympisch Stadion van de sloop redde. Ik vond het wel een eer.

‘Vervolgens zaten we met dat loodzware ding, waar moest ie heen? Er was natuurlijk geen Gay Gameskantoor meer. We hoopten dat de bokaal in een vitrine in het Stadhuis – Friendship Village tijdens Gay Games – kon staan, maar ik weet echt niet of dat gebeurd is en ook niet waar ie nu is..’

V.l.n.r. Lianne Postma, Jan Posch (voorzitter VVV Amsterdam), Piet Kranenberg

Iedereen wilde meehelpen

‘Ik vond trouwens de medaille van Gay Games een veel mooiere trofee. Helaas kon ik er geen winnen want ik kon niet meedoen. Veel te druk, ik zat de hele week in Friendship Village te coördineren.

‘Wat in de jaren voorafgaand aan en ook tijdens de Games indruk op me gemaakt heeft, was hoe serieus iedereen het evenement nam. Het enthousiasme, de gastvrijheid in de stad. Iedereen wilde meedoen, de horeca, de theaters, de sportaccommodaties. Gemeenteambtenaren, die stewards werden bij de Openings- en Sluitingsceremonie – ze wilden allemaal meehelpen.’

Een nieuwe familie

‘Ik had mijn eigen vrijwilligerswervingsteam, een hele leuke groep. Op kantoor op de Nieuwezijds Voorburgwal was er een werkruimte voor ons. Het gebeuren dreef helemaal op de vrijwilligers.

‘Bijzondere dingen die je de rest van je leven nooit meer zal meemaken. Zo ging ik met Ruud Oosterhof naar de Gymnastrada om dansers te werven voor Opening en Sluiting en mochten we als werkorganisatie bij burgemeester Patijn op de Herengracht komen eten.

‘Het heeft me stevigheid gegeven in het leven. Dat ik dit ben aangegaan. En ik heb veel lieve, inspirerende mensen leren kennen, er een nieuwe familie bij gekregen.’

Coverfoto: Piet Kranenberg Amsterdam Tourism Award 1998

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *