Agenda

1 april -1 september 2023

DOCUMENTAIRE
Uit ’t leven

Meer informatie

29 juni 2023

BOEKPRESENTATIE
Amsterdam, een roze geschiedenis

Meer informatie

3-11 november 2023

EVENEMENT
Gay Games 11 Hong Kong én Guadalajara

Meer informatie


DOCUMENTAIRE
Uit ’t leven

1 april – 1 september | Vertoning film op diverse plekken

De lhbtiq+-gemeenschap worstelt al jaar en dag met een ‘plaag’: zelfmoord. Volgens cijfers van 113 Zelfmoordpreventie heeft bijna de helft van de Nederlandse lesbische-, homo- en biseksuele volwassenen ooit zelfmoordgedachten gehad. Dat is vijf keer vaker dan in de algemene volwassen bevolking. Het aantal dat daadwerkelijk een poging doet, is vier keer zo hoog. Voor transgender personen zijn de cijfers nog schokkender. Toch lijkt het onderwerp zelfdoding binnen de regenboogcommunity een taboe.

Documentairemaker Tim Dekkers en scenarioschrijver Henk Burger willen dit taboe doorbreken met de aangrijpende documentaire Uit ‘t leven. Twee jaar lang volgden zij drie lhbtiq+’ers die een inktzwarte periode achter de rug hebben. Krijgen acrobaat Jean, model Solange en gemeenteraadslid Kris hun leven weer op de rails? Kunnen zij een voorbeeld zijn voor anderen in geestelijke nood. Of loert toch dat zwarte gat?

Meer informatie


BOEKPRESENTATIE
Amsterdam, een roze geschiedenis

29 juni | Pakhuis de Zwijger

Op donderdagavond 29 juni vindt in Pakhuis de Zwijger de presentatie plaats van het nieuwe boek van Monique Doppert, Amsterdam, een roze geschiedenis. Daarin gaat zij in op cultuur, activisme en emancipatie van de homoseksuele gemeenschap in Amsterdam door de eeuwen heen.

Voor het boek sprak zij met Marian Bakker over onder meer het Lesbisch Festival en Saarein en Paul van Yperen las het deel over Gay Games Amsterdam 1998 mee.

Amsterdam, een roze geschiedenis schildert het verhaal van homoseksuele mannen en vrouwen in de hoofdstad: van heimelijke homoseksuele praktijken in kroegen en krochten aan het begin van de twintigste eeuw via de eerste stapjes van de homo-emancipatie naar de bloei van een provocatieve subcultuur vanaf de jaren zeventig en de openstelling van het huwelijk in 2001. Ook de huidige verzuilde subcultuur en de aanhoudende intimidatie en het geweld tegen queers komen aan de orde.

Ondertussen is de rol van de gemeente Amsterdam 180 graden gedraaid. Voorheen waren het stadsbestuur en haar politieagenten bestrijders van homoseksuele mannen en vrouwen, nu steunt en beschermt Amsterdam haar queergemeenschap.

Het boek richt zich op domeinen waarin de regenboogfamilie in de stad het meest zichtbaar is: cultuur, activisme en emancipatie, horeca en uitgaan.

Monique Doppert werkte bij Folia Civitatis en publiceerde artikelen in onder meer Vrij Nederland en NRC. Bij de internationale organisatie Hivos was Monique Doppert verantwoordelijk voor het fonds media- en cultuurprojecten in het Midden-Oosten. Ze is medeauteur van het interviewboek Haat & liefde: Homoseksualiteit in multicultureel Nederland.


EVENEMENT
Gay Games 11

3-11 november 2023 | Hong Kong én Guadalajara

De organisatie achter Gay Games 11 Hong Kong 2023 (GGHK) kondigde in een persbericht op 8 oktober 2022 aan dat internationale deelnemers zich nu online kunnen inschrijven op GGHK2023.com om van 3-11 november 2023 naar Hong Kong te komen en deel te nemen dit wereldwijde evenement van sport, kunst, cultuur, gemeenschap en FUN!

Gay Games 11 wordt samen met Guadalajara georganiseerd en zal voor het eerst in haar 40-jarige geschiedenis zowel in Azië als in Latijns-Amerika plaatsvinden.

Eenheid in verscheidenheid

Onder het thema ‘Unity In Diversity’ willen de Games eenheid en inclusie bevorderen om Hongkong te helpen zijn potentieel als stad van wereldklasse waar te maken. Quarantainevrije en visumvrije toegang voor 170 landen wordt opnieuw bevestigd nu Hongkong zich opmaakt om in 2023 7000 atleten en artiesten en 25 000 toeschouwers te verwelkomen.

‘Met de afschaffing van de quarantaine bij binnenkomst in Hongkong laten we de wereld zien dat Hong Kong klaar is om de uitdaging van dit internationale multisport-, kunst- en cultuurevenement aan te gaan’, aldus Lisa Lam, medevoorzitter van GGHK.

Programma

Nieuwe sporten die voor Hongkong zijn toegevoegd, zijn Dodgeball, Trail Running, Dragonboat en de denksport Mahjong, naast Badminton, Veldhockey, Schermen, Voetbal, Marathon (half/vol), Zwemmen, Wegwedstrijden (5/10 km), Vechtsporten, Roeien, Rugby Sevens, Zeilen, Squash, Tafeltennis, Tennis en Track & Field.

Naast sport zijn er spectaculaire openings- en sluitingsceremonies, het Festival Village, dagelijkse kunst- en cultuurevenementen, drie avonden met galaconcerten, lhbti+-kunsttentoonstellingen en diverse evenementen om de 40e verjaardag van de Gay Games te vieren.

De Spelen staan open voor iedereen van 18 jaar en ouder en iedereen is welkom om deel te nemen, ongeacht etniciteit, religie, leeftijd, seksuele geaardheid, genderidentiteit en atletisch vermogen.

Inschrijven voor Hong Kong

De inschrijvingskosten bedragen HK$1500 (ca. 200 euro) plus de wedstrijdkosten voor specifieke sporten. Om ervoor te zorgen dat dit echt de Spelen voor iedereen zijn, biedt GGHK financiële steun aan, waaronder:

  • 1000 vrijstellingen van inschrijfgeld voor jongeren onder de 25 jaar, migranten, huishoudelijke hulpen en minderheden, op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt, gefinancierd door particuliere donoren.
  • Van 8 oktober tot 31 december biedt GGHK een vroegboek-korting waardoor het inschrijfgeld tot HK$1050 (140 euro) wordt verlaagd.

Gay Games 11 ook in Guadalajara

Zoals eerder bekend gemaakt is Guadalajara de co-host van Gay Games XI. Het wordt de eerste editie van de spelen die plaatsvindt in Mexico en Latijns-Amerika!

Volgens de website van de Mexicaanse organisatoren is Guadalajara een stad waar tradities zoals Tequila, Mariachi en Charrería de moderne Mexicaanse cultuur ontmoeten. Het avontuur wacht op je!  

Van 3-11 november 2023, kun je in Guadalajara negen dagen vol spannende en inspirerende sportieve en culturele evenementen beleven.

Je kunt je nu inschrijven als deelnemer aan de XI editie van de Gay Games 2023 Guadalajara.

tot 1 augustus 2023, precies 25 jaar na het startschot van de
Gay Games Amsterdam 1998