Agenda

12 november 202212 februari 2023

EXPOSITIE
Overzichtstentoonstelling Nicole Eisenman


Meer informatie

3-11 november 2023

EVENEMENT
Gay Games 11 Hong Kong én Guadalajara

Meer informatie

21 januari 2023

PRIJSUITREIKING
Winnen de EuroGames vrijwilligers de Burgemeester Dalesprijs?

Meer informatie


EXPOSITIE
Overzichtstentoonstelling Nicole Eisenman

12 november 2022 – 12 februari 2023 | Kunstmuseum Den Haag

‘Een van de grootste kunstenaars van nu.’ Zo kondigt Kunstmuseum Den Haag de overzichtstentoonstelling van de New Yorkse kunstenaar Nicole Eisenman (hen/hun) aan.

Het veelzijdige oeuvre dat Eisenman de afgelopen dertig jaar heeft opgebouwd geldt als internationaal beeldbepalend voor de hedendaagse schilderkunst. In de komende wintermaanden hangen er meer dan 70 werken van hun hand in Kunstmuseum Den Haag.

From the Corner of the Eye
Bijna 25 jaar geleden was Nicole een van de circa vijftien jonge internationale kunstenaars die meewerkten aan de tentoonstelling From the Corner of the Eye, die Stedelijk Museum Amsterdam in het kader van Gay Games Amsterdam 1998 organiseerde.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Nicole Eisenman in Stedelijk Museum in 1998. Foto: collectie Martijn van Nieuwenhuyzen

Uit de Gay Gamestentoonstellingsgids van toen: ‘De tekeningen en installaties van Nicole Eisenman zijn expliciet scherp en ironisch, en werken overdreven, pornografische cartoons uit tot burleske lesbische scènes, dromen en nachtmerries.’ Eisenman werkte ook mee aan het afficheproject van het culturele programma van Gay Games en maakte daarvoor The largest girl I’ve ever painted.  Veel oud-Gay Gamers hebben dus een echte Eisenman in huis!

Hoe ging het met Eisenman’s carrière sinds 1998?
In 2013 ontving Nicole Eisenman de Carnegie-prize, gevolgd door de prestigieuze Mac Arthur Fellowship in 2015. Sinds 2018 is Eisenman opgenomen in de American Academy of Arts and Letters.

Het werk van Eisenman was in 2019 op de Biënnale van Venetië en The Whitney Biennale te zien. Eerdere solotentoonstellingen waren te zien in het Astrup Fearnley Museum of Modern Art, Oslo (2021), The Contemporary Austin (2020) en in de Staatliche Kunsthalle Baden-Baden (2018).

En nu is tot en met 12 februari 2023 Eisenman’s werk weer te zien in Nederland, in Kunstmuseum Den Haag.


Marc, Janine, Paul en Marian op 21 april in Nijmegen

PRIJSUITREIKING
Burgemeester Dalesprijs

27 januari 2023 | Stadhuis Nijmegen

De initiatiefgroep Gay Games Amsterdam 1998-2023 heeft de meer dan 500 vrijwilligers van EuroGames Nijmegen 2022 voorgedragen voor de Burgemeester Dalesprijs. Jaarlijks wordt in januari in Nijmegen deze prijs uitgereikt. De Dalesprijs is bedoeld voor vrijwilligers die zich op de een of andere manier hebben ingezet om Artikel 1 van de Grondwet gestalte te geven: het beginsel van non-discriminatie.

Soms ook wordt de prijs uitgereikt aan organisaties. Maar inmiddels is bekend dat de jury dit jaar Mariët Mensink heeft voorgedragen voor de prijs, voor al het werk dat zij heeft verricht om mensen te verbinden, te ondersteunen en tot hun recht te laten komen. Gefeliciteerd, Mariët!

Gay Games meets EuroGames
Op donderdagavond 21 april 2022 waren we met de Initiatiefgroep Gay Games Amsterdam 1998-2023 in LUX Nijmegen bij een avond over EuroGames Nijmegen. Paul van Yperen en Marian Bakker gaven toen een korte presentatie over de geschiedenis van lhbti+ en sport met historische foto’s van de EuroGames en van de voorbereidingen voor Gay Games Amsterdam 1998.

De presentatie werd zeer gewaardeerd en het was leuk om ervaringen te delen met de organisatoren van de EuroGames. Komend jaar willen we een groep EuroGamers ook uitnodigen om naar Amsterdam te komen.

Marc van den Broek (Wielrennen) en Emma van Zalinge (Tennis) deden deze zomer aan EuroGames Nijmegen mee. Emma: ‘Ik heb in Nijmegen meegedaan in de damesdubbel C en ik ben zelfs samen met mijn dubbelpartner Marielle eerste geworden. Het was een erg leuk en gezellig toernooi, uitstekend georganiseerd door André van Proosdij en zijn team.

‘Het weer was fantastisch. En er waren natuurlijk veel Smashing Pinkers (Smashing Pinkers zijn vaak ook oud-Gay Gamers….) en bekende deelnemers van het Pinkstertoernooi. Van de rest heb ik niet veel gezien. We zijn even bij het dansen geweest, altijd heerlijk om te zien, er heerst altijd zo’n bijzondere sfeer, van opperste concentratie, maar ook van uitbundige vrolijkheid. Isabelle van het Gay Gameskantoor deed mee!’

Burgemeester Dalesprijs
Bij de Burgemeester Dalesprijs hoort een oorkonde en een bedrag van 500 euro. Bekende winnaars van de prijs zijn Saïda Aoulad Baktit en het Lesbisch Archief. De jury van de prijs, die bestaat uit Said Bouharrou, Ursula Prinsen, Tjeu Borremans, Ruth Seuren en Ralph Sluijs heeft eind december vergaderd over 13 genomineerden.

De jury heeft dit jaar Mariët Mensink voorgedragen voor de prijs. Het bestuur van COC Regio Nijmegen heeft de voordracht inmiddels bekrachtigd en de prijs zal op vrijdag 27 januari worden uitgereikt.

Meer informatie is te vinden op de website van COC Regio Nijmegen.

Organisatoren van EuroGames Nijmegen 2022

EVENEMENT
Gay Games 11

3-11 november 2023 | Hong Kong én Guadalajara

De organisatie achter Gay Games 11 Hong Kong 2023 (GGHK) kondigde in een persbericht op 8 oktober 2022 aan dat internationale deelnemers zich nu online kunnen inschrijven op GGHK2023.com om van 3-11 november 2023 naar Hong Kong te komen en deel te nemen dit wereldwijde evenement van sport, kunst, cultuur, gemeenschap en FUN!

Gay Games 11 wordt samen met Guadalajara georganiseerd en zal voor het eerst in haar 40-jarige geschiedenis zowel in Azië als in Latijns-Amerika plaatsvinden.

Eenheid in verscheidenheid

Onder het thema ‘Unity In Diversity’ willen de Games eenheid en inclusie bevorderen om Hongkong te helpen zijn potentieel als stad van wereldklasse waar te maken. Quarantainevrije en visumvrije toegang voor 170 landen wordt opnieuw bevestigd nu Hongkong zich opmaakt om in 2023 7000 atleten en artiesten en 25 000 toeschouwers te verwelkomen.

‘Met de afschaffing van de quarantaine bij binnenkomst in Hongkong laten we de wereld zien dat Hong Kong klaar is om de uitdaging van dit internationale multisport-, kunst- en cultuurevenement aan te gaan’, aldus Lisa Lam, medevoorzitter van GGHK.

Programma

Nieuwe sporten die voor Hongkong zijn toegevoegd, zijn Dodgeball, Trail Running, Dragonboat en de denksport Mahjong, naast Badminton, Veldhockey, Schermen, Voetbal, Marathon (half/vol), Zwemmen, Wegwedstrijden (5/10 km), Vechtsporten, Roeien, Rugby Sevens, Zeilen, Squash, Tafeltennis, Tennis en Track & Field.

Naast sport zijn er spectaculaire openings- en sluitingsceremonies, het Festival Village, dagelijkse kunst- en cultuurevenementen, drie avonden met galaconcerten, lhbti+-kunsttentoonstellingen en diverse evenementen om de 40e verjaardag van de Gay Games te vieren.

De Spelen staan open voor iedereen van 18 jaar en ouder en iedereen is welkom om deel te nemen, ongeacht etniciteit, religie, leeftijd, seksuele geaardheid, genderidentiteit en atletisch vermogen.

Inschrijven voor Hong Kong

De inschrijvingskosten bedragen HK$1500 (ca. 200 euro) plus de wedstrijdkosten voor specifieke sporten. Om ervoor te zorgen dat dit echt de Spelen voor iedereen zijn, biedt GGHK financiële steun aan, waaronder:

  • 1000 vrijstellingen van inschrijfgeld voor jongeren onder de 25 jaar, migranten, huishoudelijke hulpen en minderheden, op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt, gefinancierd door particuliere donoren.
  • Van 8 oktober tot 31 december biedt GGHK een vroegboek-korting waardoor het inschrijfgeld tot HK$1050 (140 euro) wordt verlaagd.

Gay Games 11 ook in Guadalajara

Zoals eerder bekend gemaakt is Guadalajara de co-host van Gay Games XI. Het wordt de eerste editie van de spelen die plaatsvindt in Mexico en Latijns-Amerika!

Volgens de website van de Mexicaanse organisatoren is Guadalajara een stad waar tradities zoals Tequila, Mariachi en Charrería de moderne Mexicaanse cultuur ontmoeten. Het avontuur wacht op je!  

Van 3-11 november 2023, kun je in Guadalajara negen dagen vol spannende en inspirerende sportieve en culturele evenementen beleven.

Je kunt je nu inschrijven als deelnemer aan de XI editie van de Gay Games 2023 Guadalajara.

tot 1 augustus 2023, precies 25 jaar na het startschot van de
Gay Games Amsterdam 1998