Agenda

1 april – 1 september 2023

DOCUMENTAIRE
Uit ’t leven

Meer informatie

23 juni 2023 – januari 2024

TENTOONSTELLING
Col/ecting the City no 3: Gay Games Amsterdam 1998

Meer informatie

Juli-augustus 2023

PUBLICATIE
Ons Amsterdam

Meer informatie

3-11 november 2023

EVENEMENT
Gay Games 11 Hong Kong én Guadalajara

Meer informatie


DOCUMENTAIRE
Uit ’t leven

1 april – 1 september | Vertoning film op diverse plekken

De lhbtiq+-gemeenschap worstelt al jaar en dag met een ‘plaag’: zelfmoord. Volgens cijfers van 113 Zelfmoordpreventie heeft bijna de helft van de Nederlandse lesbische-, homo- en biseksuele volwassenen ooit zelfmoordgedachten gehad. Dat is vijf keer vaker dan in de algemene volwassen bevolking. Het aantal dat daadwerkelijk een poging doet, is vier keer zo hoog. Voor transgender personen zijn de cijfers nog schokkender. Toch lijkt het onderwerp zelfdoding binnen de regenboogcommunity een taboe.

Documentairemaker Tim Dekkers en scenarioschrijver Henk Burger willen dit taboe doorbreken met de aangrijpende documentaire Uit ‘t leven. Twee jaar lang volgden zij drie lhbtiq+’ers die een inktzwarte periode achter de rug hebben. Krijgen acrobaat Jean, model Solange en gemeenteraadslid Kris hun leven weer op de rails? Kunnen zij een voorbeeld zijn voor anderen in geestelijke nood. Of loert toch dat zwarte gat?

Meer informatie


Gay Games Amsterdam 1998. Foto: Marian Bakker

TENTOONSTELLING
Col/ecting the City no 3: Gay Games Amsterdam 1998

Vanaf 23 juni | Amsterdam Museum aan de Amstel (gebouw Hermitage)

Vanaf 23 juni is in het Amsterdam Museum aan de Amstel een nieuwe editie van Col/ecting the City te zien. Voor de derde keer slaan museum en stad de handen ineen om verhalen van Amsterdam voor het voetlicht te brengen. Deze keer wordt de aandacht gericht op Amsterdamse toko’s, zijn er portretten met verhalen van vrouwen uit Nieuw-West, Noord en Zuidoost te beluisteren en wordt teruggeblikt op een bijzonder moment in de geschiedenis: Gay Games Amsterdam 1998, die dit jaar 25 jaar geleden plaatsvonden in Amsterdam.

In twee ruimtes is een expositie zien over de Gay Games die in 1998 in Amsterdam werden gehouden. Dit evenement zette Amsterdam na een lange emancipatiestrijd op de kaart als een van de meest tolerante steden ter wereld. Aan de hand van objecten, foto’s en bewegend beeld wordt de bezoeker meegenomen naar de grootse opening in de Amsterdam ArenA, het sport- en culturele programma en de feesten, waaraan mensen van over de hele wereld meededen.

Naast bestaand materiaal is actief gezocht naar nieuwe verhalen. Fotografen Tengbeh Kamara en Jonnah Bron maakten portretten van acht lhbti+-sleutelfiguren, die hun herinneringen aan deze feestelijke week delen.

Koos van den Berg en Wessel Haaxman maakten een item voor MVS over de tentoonstelling over 25 jaar Gay Games in Amsterdam. Directeur Judikje Kiers en gast-curator Feargal Agard van Amsterdam Museum aan de Amstel vertellen over de tentoonstelling. Oud-vrijwilliger en medewerker Marc van den Broek en Janine van Doorn delen hun herinneringen aan de Gay Games

De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met onder andere IHLIA en Queer Amsterdam en is tot stand gekomen in samenwerking met gastcurator Feargal Agard, directeur van Humans of Film Amsterdam, en lnitiatiefgroep Gay Games Amsterdam 1998-2023.

Meer informatie


Burgemeester Schelto Patijn tijdens persconferentie in Amsterdam ArenA. Foto: Marian Bakker

PUBLICATIE
Ons Amsterdam

Juli-augustus 2023 | Los te koop in diverse boekhandels

Emma van Zalinge en Paul van Yperen schreven voor het zomernummer  (#6, juli-augustus 2023) van het tijdschrift Ons Amsterdam het artikel ‘Een week lang in de meerderheid: Gay Games Amsterdam 1998’. 

Wie in de zomer van 1998 in Amsterdam woonde, kon er niet om heen: Gay Games Amsterdam 1998. Hoe kwamen de spelen naar Amsterdam, wat maakte ze zo bijzonder en wat was de opmerkelijke rol van burgemeester Schelto Patijn? Met foto’s van Marian Bakker. Ons Amsterdam is los te koop in diverse boekhandels.

Burgemeester Schelto Patijn. Foto: Co de Kruijff uit 8 Days of Friendship.

EVENEMENT
Gay Games 11

3-11 november 2023 | Hong Kong én Guadalajara

De organisatie achter Gay Games 11 Hong Kong 2023 (GGHK) kondigde in een persbericht op 8 oktober 2022 aan dat internationale deelnemers zich nu online kunnen inschrijven op GGHK2023.com om van 3-11 november 2023 naar Hong Kong te komen en deel te nemen dit wereldwijde evenement van sport, kunst, cultuur, gemeenschap en FUN!

Gay Games 11 wordt samen met Guadalajara georganiseerd en zal voor het eerst in haar 40-jarige geschiedenis zowel in Azië als in Latijns-Amerika plaatsvinden.

Eenheid in verscheidenheid

Onder het thema ‘Unity In Diversity’ willen de Games eenheid en inclusie bevorderen om Hongkong te helpen zijn potentieel als stad van wereldklasse waar te maken. Quarantainevrije en visumvrije toegang voor 170 landen wordt opnieuw bevestigd nu Hongkong zich opmaakt om in 2023 7000 atleten en artiesten en 25 000 toeschouwers te verwelkomen.

‘Met de afschaffing van de quarantaine bij binnenkomst in Hongkong laten we de wereld zien dat Hong Kong klaar is om de uitdaging van dit internationale multisport-, kunst- en cultuurevenement aan te gaan’, aldus Lisa Lam, medevoorzitter van GGHK.

Programma

Nieuwe sporten die voor Hongkong zijn toegevoegd, zijn Dodgeball, Trail Running, Dragonboat en de denksport Mahjong, naast Badminton, Veldhockey, Schermen, Voetbal, Marathon (half/vol), Zwemmen, Wegwedstrijden (5/10 km), Vechtsporten, Roeien, Rugby Sevens, Zeilen, Squash, Tafeltennis, Tennis en Track & Field.

Naast sport zijn er spectaculaire openings- en sluitingsceremonies, het Festival Village, dagelijkse kunst- en cultuurevenementen, drie avonden met galaconcerten, lhbti+-kunsttentoonstellingen en diverse evenementen om de 40e verjaardag van de Gay Games te vieren.

De Spelen staan open voor iedereen van 18 jaar en ouder en iedereen is welkom om deel te nemen, ongeacht etniciteit, religie, leeftijd, seksuele geaardheid, genderidentiteit en atletisch vermogen.

Inschrijven voor Hong Kong

De inschrijvingskosten bedragen HK$1500 (ca. 200 euro) plus de wedstrijdkosten voor specifieke sporten. Om ervoor te zorgen dat dit echt de Spelen voor iedereen zijn, biedt GGHK financiële steun aan, waaronder:

  • 1000 vrijstellingen van inschrijfgeld voor jongeren onder de 25 jaar, migranten, huishoudelijke hulpen en minderheden, op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt, gefinancierd door particuliere donoren.
  • Van 8 oktober tot 31 december biedt GGHK een vroegboek-korting waardoor het inschrijfgeld tot HK$1050 (140 euro) wordt verlaagd.

Gay Games 11 ook in Guadalajara

Zoals eerder bekend gemaakt is Guadalajara de co-host van Gay Games XI. Het wordt de eerste editie van de spelen die plaatsvindt in Mexico en Latijns-Amerika!

Volgens de website van de Mexicaanse organisatoren is Guadalajara een stad waar tradities zoals Tequila, Mariachi en Charrería de moderne Mexicaanse cultuur ontmoeten. Het avontuur wacht op je!  

Van 3-11 november 2023, kun je in Guadalajara negen dagen vol spannende en inspirerende sportieve en culturele evenementen beleven.

Je kunt je nu inschrijven als deelnemer aan de XI editie van de Gay Games 2023 Guadalajara.