What lesbian connections are all about; Fototentoonstelling Lesbian ConneXion/s in Artoteek Oost

Deel dit bericht

‘In de zomer van 1998 was ik er niet bij, bij de Gay Games. Ik was in Vietnam. Maar op 12 juli 1998, vlak voor mijn vertrek, kon ik nog wel bij de opening van de tentoonstelling Lesbian ConneXion/s zijn in Artoteek Oost, mijn toenmalige werkplek.’

Eef Keijzer, kunsthistorica en destijds bestuurslid van stichting Lesbian ConneXion/s, vertelt.

Schroom overwinnen

‘Ik moest wel wat schroom overwinnen om het voorstel voor die tentoonstelling bij het hoofd van de Artoteek Oost, Maryla Nienhuis (1947-2011) te doen. Queer, inclusie en diversiteit waren nog geen gangbare termen, er moest voor de gay en lesbian community niet alleen ruimte in het sportdomein, maar zeker ook in het culturele domein worden bevochten.

‘Maryla was echter meteen vóór en zorgde dat wij, de initiatiefnemers, in positie kwamen: ze stelde de prachtige zalen van de Artoteek en haar uitgebreide netwerk ter beschikking. Dit stukje is daarom niet alleen een eerbetoon aan Lesbian ConneXion/s, maar ook aan Maryla Nienhuis.

‘De Artoteek bestaat al een tijd niet meer, na de verhuizing uit de monumentale zalen van de Elizabeth Otter Knoll Stichting is het centrum in het nieuwe pand toch nog aan bezuinigingen ten onder gegaan.’

Tekst loopt door onder de afbeelding

Tentoonstelling Lesbian ConneXion/s in Artoteek Oost 1998

‘Not about hopeless loneliness’

‘Het boekje dat we 25 jaar geleden publiceerden bij Lesbian ConneXion/s vermeldt een hele rits namen van medewerkers. Uniek was dat de expositie net zo internationaal was als de Gay Games zelf. Fotografes uit twaalf landen hadden hun werk ingestuurd. Stuk voor stuk kunstwerken die het lesbische leven en de lesbische cultuur op geheel eigen wijze verbeeldden.

‘Ik citeer: “A wide audience will be presented with the opportunity to see the remarkable images showing what lesbian connections are all about. That lesbian life is not just about sex or hopeless loneliness, but it can be lived to the fullest, involving lovers, friends, family and children“.’

Na 25 jaar nog steeds actueel. Hoewel het in sommige landen zoals Rusland, Polen, Tsjechië of Kroatië, die vertegenwoordigd waren in de tentoonstelling, beslist lastiger is geworden het lesbische leven ten volle te leven. En ook in het Westen zijn er weer meer hobbels waar te nemen.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Opening tentoonstelling, op de voorgrond v.l.n.r. Hedy d’Ancona, Eef Keijzer, Traude Buehrmann, Marian Bakker, Ditte Wessels (foto: Odile Debloos)

Trots

‘De tentoonstelling was een groot succes. In Vietnam genoot ik na van de prachtige woorden van Hedy d’Ancona bij de opening en vooral van de spectaculaire foto’s die na 1998 aan een tour door Europa begonnen.

‘Het werd een levend project waar zich steeds meer kunstenaars bij aansloten. Ik ben er trots op dat ik – met vele anderen – aan de start stond van dit baanbrekende project en dat Maryla ‘ons’ huis daarvoor openstelde.’

Meer Lesbian ConneXion/s? Klik hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *