Pers

Voor meer informatie over ‘Herinneringen aan Gay Games Amsterdam 1998’ kun je contact opnemen met Paul van Yperen, Initiatiefgroep Gay Games Amsterdam 1998-2023.

p.van.yperen@hccnet.nl


PERSBERICHT – 14 JULI 2022
Jubileumjaar 25 jaar Gay Games trapt af met minitentoonstelling bij IHLIA LGBTI Heritage

Maxime, Frau Antje, van de Gay Games

In 2023 is het 25 jaar geleden dat het grootste lhbti+-evenement ooit in Amsterdam neerstreek. Tijdens Gay Games Amsterdam 1998 kleurde de stad roze. Dat wordt herdacht in de eerste week van augustus dit jaar, te beginnen met een minitentoonstelling als aftrap. Op de tentoonstelling ‘Herinneringen aan Gay Games Amsterdam 1998’ zijn diverse herinneringen en memorabilia te zien, zoals het Frau Antje-kostuum van de Gay Games mascotte. Ook wordt er een website gepresenteerd met herinneringen over Gay Games Amsterdam 1998 en de aanloop naar het evenement. 

Tijdens Gay Games Amsterdam 1998 kwamen tienduizenden homoseksuele mannen, lesbische vrouwen en biseksuelen van over de hele wereld naar Amsterdam om mee te doen aan tientallen sport- en cultuurevenementen. Internationaal geldt de Amsterdamse Gay Games als de meest succesvolle Gay Games ooit met ruim 3.000 vrijwilligers, bijna 16.000 deelnemers en in totaal zo’n 275.000 bezoekers. 

Herinneringen
Voor het eerst wordt het verhaal van Gay Games Amsterdam 1998 in de aanloop naar het 25-jarig jubileum verteld. Wat maakte de Amsterdamse Gay Games internationaal gezien zo bijzonder? Tot welke revolutionaire veranderingen heeft het evenement geleid? Tientallen deelnemers, vrijwilligers en organisatoren delen hun herinneringen op de website https://gaygames98.ihlia.nl/

Die verhalen worden ook zichtbaar gemaakt in de expositie ‘Herinneringen aan Gay Games Amsterdam 1998’, die tijdens Pride 2022 op het IHLIA-plein te zien is. Bijzondere objecten worden gekoppeld aan grappige, ontroerende en soms onthullende herinneringen en foto’s.

Initiatiefgroep Gay Games Amsterdam 1998-2023
Een groep oud-Gay Gamers – Marian Bakker, Marc van den Broek, Janine van Doorn en Paul van Yperen – heeft het initiatief genomen om in 2023 deze mijlpaal van de Roze Revolutie uit de vergetelheid te trekken en zo nieuwe generaties lhbti+’ers te inspireren. Samen met Emma van Zalinge en IHLIA hebben zij de herinneringswebsite bedacht en opgezet. 

Deze site gaat deel uitmaken van een kleinschalig maar bijzonder jubileumprogramma dat de Amsterdamse Gay Games in 2023 weer even tot leven laat komen. Het programma dat begin 2023 bekend wordt gemaakt omvat onder meer congressen, exposities en een reünie. Daarnaast werken Paul van Yperen en Marian Bakker voor landelijk kennisinstituut Movisie aan een digitaal storytellingproject met verhalen van diverse ooggetuigen

Opening
Herinneringen aan Gay Games Amsterdam 1998 is te bezoeken van 1-7 augustus bij IHLIA LGBTI Heritage, 3e etage OBA Oosterdok, Oosterdokskade 143, 1011 DL Amsterdam.

Op 1 augustus 2022 om 17 uur wordt de expositie ‘Herinneringen aan Gay Games Amsterdam 1998’ informeel geopend. De toegang is gratis.