‘Even helemaal kunnen zijn wie je werkelijk bent’

Deel dit bericht

Anneke Schmidt was coördinator van het Promotieteam dat mensen moest stimuleren naar de Gay Games in Amsterdam te komen.

Coverfoto: V.l.n.r. Lianne Postma, Tom 
Bijlmer en Anneke Schmidt bij de 
presentatie van de Friendship-tulp 
in de Oude Kerk

Een opwindende periode

‘Het was mijn missie om zoveel mogelijk Europese gays, die het – zeker in die tijd – veel moeilijker hadden dan wij, een week te gunnen waarin ze even helemaal kunnen zijn wie ze werkelijk zijn. Zo ben ik naar allerlei Prides in Europa geweest met folders, petjes, fluitjes enzovoort. We reden op praalwagens in o.a. Parijs, Brussel en Londen en troffen overal heel enthousiaste mensen.

‘Het was een opwindende periode waarin we, vooral ook met alle vrijwilligers, veel plezier hebben gehad. Er heerste in de groep het gevoel: we gaan iets heel moois organiseren en dat gaat lukken.’

Tekst loopt door onder de afbeelding

Het Promotieteam in actie in Parijs

Bij de eerste zoen werd gejuicht

‘Op de dag voor het begin van de Gay Games stonden we op Schiphol met onze vlaggen en T-shirts om mensen welkom te heten en de weg te wijzen. Je zag hoe aangenaam verrast de meesten waren dat we daar zo duidelijk zichtbaar, zonder beveiliging stonden. Dat heeft me erg ontroerd.

‘Mijn zus en mijn moeder gingen naar de Openingsceremonie. Mijn moeder die nooit een traan hoefde te laten, raakte volgens mijn zus helemaal geëmotioneerd toen ze het Centraal Station uitstapten en alle Gay Gamesvlaggen zagen hangen.

‘Op een avond keken we op de Nieuwmarkt naar een Indiase lesbische film. Het leek net of we in het publiek van een voetbalwedstrijd zaten: bij de eerste zoen werd er gejuicht! Prachtig om met zoveel vrouwen buiten te zitten en hier samen van te genieten.’

Enorm trots

‘De voorbereiding betekende voor mij twee intensieve, bevlogen jaren waarin ik heel veel leuke ontmoetingen heb gehad, maar ook heb gezien hoe goed we het hadden in Nederland. Dat heeft me vaak erg geraakt.

‘Het was in de week van de Gay Games heerlijk om overal de vlaggen te zien hangen waardoor je het gevoel had onderdeel te zijn van iets groots waar je zo intensief mee bezig was geweest. Echt iedereen straalde uit dat je jezelf kon zijn. En hoe dat zich uitte maakte niet uit. Als mensen enkel en alleen bij elkaar komen omdat ze kiezen voor datgene waar ze van houden, dan heb je een heel liefdevolle, warme week. Dat betekende het voor mij. Ik was enorm trots op wat we neergezet hebben en vooral dat het concept Friendship Village zo’n enorm succes was.

‘Ik hoop dat het mensen die terug moesten naar lastiger omstandigheden kracht heeft gegeven om voor hun eigen keuzes te blijven staan.’

Anneke Schmidt, Groningen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *