Inclusief vrouwen

Deel dit bericht

Niek van der Spek, destijds Director of Operations, had o.a. tot taak ervoor te zorgen dat Gay Games Amsterdam ook het ‘vrouwengezicht’ zou laten zien:

‘Het woord gay werd en wordt al snel geassocieerd met homomannen en in Amsterdam wilden we dat de Gay Games een gemengd (m/v) evenement zou worden waar ook veel lesbo’s aan zouden deelnemen. Daar was in eerdere edities niet expliciet aandacht aan besteed. Aanvankelijk heetten we zelfs de Stichting Gay & Lesbian Games Amsterdam 1998, maar dat mocht later niet meer van de Federation van Gay Games (FGG).’

Beflapjes

‘We hebben De Adviesgroep Vrouwen (DAV) in het leven geroepen om ons als organisatie te helpen tenminste 40% vrouwelijke deelnemers te halen. We zagen erop toe dat in al onze uitingen vrouwen zichtbaar waren. Op afbeeldingen, in het taalgebruik (m/v), maar ook in de programmering.

‘En dus ook in de het aanbod van feesten. Voor elk wat wils, zo was er een vrouwen sm-feest. We gingen zelfs zo ver dat we er serieus over nadachten of we – als we in het kader van de ‘veilige seks-campagne’ condooms uitdeelden – ook niet moesten zorgen voor beflapjes voor vrouwen…’

Tekst loopt door onder de afbeelding

Susan Kennedy en Roz Quarto (rechts), 1997

Dat kon toch niet

‘Ik kan me nog goed het moment herinneren dat we het boekje met het sport-, cultuur- en feestprogramma klaar hadden. We hadden er hard aan gewerkt. Het moest helemaal kloppen, want het werd gedrukt – digitaal communiceren gebeurde nog nauwelijks – en moest klaar zijn voordat Roz Quarto en Susan Kennedy (officials van de FGG) op werkbezoek kwamen.

‘Ik had een afspraak met Roz en was heel trots op het diverse programma. De eerste bladzijde die ze opsloeg was die over de feesten. Nou, dat kon toch niet, Gay Games moest niet geassocieerd worden met seks, mensen moesten niet denken dat het daar alleen maar om ging bij homo’s en lesbo’s.

‘We kregen die maandagochtend een pittige discussie hierover. Ik betoogde dat het een onderdeel van de cultuur van onze community is, ook voor vrouwen, en dat het daarom een plek verdiende in deze eerste Europese editie van de Gay Games. Achteraf kon ze er wel om lachen.’

Tekst loopt door onder de afbeelding

Niek van der Spek (links) tijdens vrouwenoverleg

Geen voorstelling

‘Mijn grootste kippenvelmoment was toen we daar in de ArenA stonden bij de opening. Ik was niet bij eerdere Gay Games geweest. Je bent dus iets aan het bedenken en organiseren zonder dat je een voorstelling hebt van hoe het zal zijn. En dan is het zover.

‘Staan we daar en komen als die 15.000 deelnemers dat volgepakte stadion in. Een onvergetelijk moment, ik krijg er weer kippenvel van. Het was een van de meest indrukwekkende momenten in mijn werkend leven.’

Samen sta je sterker

‘We hebben er, in ieder geval in Amsterdam, een bloeiende lhbti+-sportbeweging aan over gehouden. Die heeft ervoor gezorgd dat sport inclusiever is geworden, maar er is nog steeds werk te doen.

‘Daarom is het goed dat een vereniging als Smashing Pink, waar ik zelf lid van ben, er is. Samen sta je sterker.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *