Nieuwe film met Ed van Betuw

Deel dit bericht

Lotte van den Hanenberg deed als student antropologie aan de Universiteit Leiden onderzoek naar ervaringen van lhbti+’ers in de sport. Hierover maakte zij ook een korte documentaire, Proud to sport, met Ed van Betuw als een van de twee hoofdpersonen. Ed vertelt over zijn betrokkenheid bij Gay Games Amsterdam 1998 en Smashing Pink in de documentaire.

Outreach

Eerder deelde Ed samen met Tom Bijlmer zijn herinneringen aan ons evenement in de ervaringsverhalen serie op Movisie.nl:

‘Dat er zoveel mensen bij elkaar kwamen. Je denkt: Ik besta niet alleen. Niet als individu, niet als tennisgroepje, maar er kwamen mensen van over de hele wereld. Het was zo groot.

‘Outreach is altijd voor mij een punt geweest, solidariteit met anderen ‘kleeft’ aan mij. Nu heb ik dat met Tunesië, waar lhbti+’ers strafrechtelijk nog steeds vervolgd kunnen worden op basis van art. 230. Na de Arabische lente in 2011 heeft Tunesië een nieuwe, goede grondwet gekregen waarvoor ze met de Nobelprijs van de Vrede zijn onderscheiden, maar paradoxaal genoeg staat dit discriminerende artikel er nog steeds in.

‘Samenwerken verbroedert enorm. Je deelt iets gemeenschappelijks. Ik vond de beleidsmatige kant van de Gay Games belangrijk. Proberen om ook deelnemers uit landen te betrekken waar de homo-emancipatie nog niet eens in de kinderschoenen staat. Ik ben contacten gaan leggen met organisaties die in Amsterdam zaten zoals Amnesty International en HIVOS. Die hadden lijsten van mensen in die landen die vervolgd werden en die ze ondersteunden.’

Tekst loopt door onder de afbeeldingen

Engerd

‘Bij mij thuis zijn in 1998 nog twee jongens uit Zimbabwe geweest die door die engerd – voormalig premier Robert Mugabe – daar vervolgd werden. Want dat deden we ook bij de Gay Games; die mensen vingen we op en konden bij mensen thuis logeren.

‘Ik heb dus al die contacten gelegd, maar later toen het een beroepsorganisatie werd, werden wij als vrijwilligers vriendelijk bedankt en kwamen er professionele, betaalde krachten die het overnamen. Dat was niet leuk.

‘Ook bij Smashing Pink creëerden we een Outreach-project, waarbij we mensen extra geld vroegen voor projecten die lhbti+-sporters in het buitenland ondersteunen.’

Tekst loopt door onder de afbeeldingen

Proud to sport

Afgelopen zomer is Lotte van den Hanenberg afgestudeerd en je kunt haar film Proud to sport nu op YouTube bekijken. Wegens de hoge kosten die Beeld & Geluid stelt aan archiefbeelden heeft zij geen beelden over de Gay Games toe kunnen voegen aan de documentaire. Wel bevat de documentaire veel foto’s van Marian Bakker.

Lees het hele ervaringsverhaal van Ed van Betuw en Tom Bijlmer: ‘Het waren vrijwilligers die aan de wieg van de Gay Games stonden’, op Movisie.nl

Foto’s: Marian Bakker (1998) en MacSiers Imaging (2021)

Bekijk Proud to sport op YouTube (35 min):

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *