Verminder vooroordelen: Vertel je verhaal

Deel dit bericht

Een pareltje in de programmering van 25 jaar Gay Games Amsterdam 1998 was de vertelavond Weerbare stemmen vertellen van de Alliantie Verandering van Binnenuit en Movisie. Een groot en divers publiek kwam op 3 augustus 2023 naar het Amsterdam Museum om te horen en zien hoe een coalitie van migranten, vluchtelingen en christenen in hun gemeenschappen van binnenuit aan de acceptatie van lhbti+-personen werken. Lees het hele verslag van een bijzondere avond hier.

Foto: MacSiers Imaging

Feargal Agard maakte als gastcurator voor het Amsterdam Museum de expositie Collecting the City #3: Gay Games 1998 en stelde daarin niet eerder vertelde verhalen centraal. Host Dounia Jari vroeg hem hoe hij voor het eerst hoorde over het sport- en cultuurevenement uit 1998. Agard was destijds nog te jong om er bij te zijn geweest. Feargal raakte gefascineerd door het Amsterdamse fenomeen toen hij een tijd in New York woonde. Als oudere gays daar hoorden dat hij uit Amsterdam kwam, begonnen zij meteen verhalen te vertellen over de Gay Games 1998, die ze beschouwden als ‘de week van hun leven’.

Terug in Amsterdam ging Feargal bij het lhbti+-archief IHLIA onderzoek doen naar dit voor hem onbekende evenement. Feargal: ’In 1998 waren mensen van kleur, transgender, non-binaire en intersekse personen minder zichtbaar in de Nederlandse samenleving dan nu. Dit was ook het geval tijdens de Gay Games. Daardoor zijn er weinig van hun verhalen terug te vinden in de archieven.’

Naast bestaand materiaal zijn er daarom in zijn tentoonstelling ook nieuwe verhalen. Hij liet de fotografen Tengbeh Kamara en Jonnah Bron portretten maken van acht lhbti+-sleutelfiguren, die hun herinneringen aan de week delen. Zijn expositie is nog tot eind 2023 in het Amsterdam Museum te zien en trekt ook veel jonge lhbti+-personen.

Een onvergetelijk hoogtepunt
De afgelopen jaren publiceerde Movisie 25 ervaringsverhalen over de Gay Games. De Duits-Nederlandse schrijver en activist Lutz van Dijk haalde in 1998 zo’n 50 mensen uit landen die zeer gevaarlijk zijn voor lhbti+-personen naar Nederland, om hun persoonlijke verhaal voor een zaal te vertellen. Dit driedaagse Storytelling Festival werd een onvergetelijk hoogtepunt van Gay Games Amsterdam 1998 en inspireerde de Alliantie Verandering van Binnenuit tot het organiseren van Weerbare Stemmen Vertellen.

Hanneke Felten (Movisie) reageerde op zijn verhaal: ‘Wat prachtig dat storyteling zo’n prominente plek innam op de Gay Games! Ook nu nog wordt storytelling vaak ingezet bij lhbti+-voorlichting. Uit wetenschappelijke studies weten we dat het vertellen van je eigen verhaal een van meest effectieve manieren is om vooroordelen te verminderen: door jezelf in te leven in iemand die ‘anders’ is dan jij, wordt die ander minder anders. En omdat vooroordelen een voorspeller zijn van discriminatie, levert het delen van je eigen ervaringsverhaal dus een belangrijke bijdrage aan het verminderen van discriminatie.’
Lees meer

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *