Archief events

21 april 2022

‘LIVE’ PODCAST
Presentatie en potcast tijdens 100 dagen tot EuroGames

Lees verslag van deze avond

20 mei 2022

PRESENTATIE
Presentatie Gay Games bij BUas

Meer informatie

30 juli t/m 7 augustus 2022

TENTOONSTELLING
Gay Gamesportretten op Pride-tentoonstelling FemaleXPosition

Meer informatie

18 november 2022

CONGRES
Dag van Queer & Sport

Meer informatie

21 januari 2023

PRIJSUITREIKING
Winnen de EuroGamesvrijwilligers de Burgemeester Dalesprijs?

Meer informatie

27 maart – 7 mei 2023

EXPOSITIE
KARAKTERS en andere werken

Meer informatie

29 juli t/m 8 augustus 2022

MINITENTOONSTELLING
Herinneringen aan Gay Games Amsterdam 1998 bij IHLIA

Meer informatie

29 juli t/m 21 augustus 2022

TENTOONSTELLING
Marian Bakker op het Museumplein

Meer informatie

14 oktober 2022

CONGRES
Regenboogsteden 2022


Meer informatie

12 november 202212 februari 2023

EXPOSITIE
Overzichtstentoonstelling Nicole Eisenman

Meer informatie

17 december 2022 – 14 mei 2023

EXPOSITIE
How do you dare to feel this way?


Meer informatie

1 april – 1 september 2023

DOCUMENTAIRE
Uit ’t leven

Meer informatie

29 juni 2023

BOEKPRESENTATIE
Amsterdam, een roze geschiedenis

Meer informatie

23 juli 2023

SPORT
Queer Dubbel Dagtoernooi

Meer informatie

26 juli 2023

TELEVISIE
Andere Tijden

Meer informatie

Juli-augustus 2023

PUBLICATIE
Ons Amsterdam

Meer informatie

22 juli – 6 augustus 2023

SPORT
Sportaanbod tijdens de Pride-weken

Meer informatie

1 augustus 2023

EVENEMENT
Reünie Gay Games Amsterdam 1998-2023

Meer informatie

3 augustus 2023

EVENEMENT
Weerbare stemmen vertellen

Meer informatie

5 augustus 2023

EVENEMENT
Canal Parade

Meer informatie

9 oktober 2023

PANELDISCUSSIE
Gay Games 1998: Onzichtbare BIPOC en trans verhalen en de start van de commercialisering van lhbtiq+-evenementen

Meer informatie

3-11 november 2023

EVENEMENT
Gay Games 11 Hong Kong én Guadalajara



Meer informatie

16 december 2023

RONDLEIDING
Met Rudy Chotou nog een keer de expositie bekijken

Meer informatie

23 juni 2023 – 21 januari 2024

TENTOONSTELLING
Col/ecting the City no 3: Gay Games Amsterdam 1998

Meer informatie


‘LIVE’ PODCAST
Presentatie en potcast tijdens 100 dagen tot EuroGames

Op donderdagavond 21 april 2022 waren we met de Initiatiefgroep Gay Games Amsterdam 1998-2023 in LUX Nijmegen bij een avond over EuroGames Nijmegen. Paul van Yperen en Marian Bakker gaven een korte presentatie over de geschiedenis van LGBTIQ+ en sport met historische foto’s van de EuroGames en van de voorbereidingen voor Gay Games Amsterdam 1998. De presentatie werd zeer gewaardeerd en het was leuk om ervaringen te delen met de organisatoren van de EuroGames.

Van het debat is een podcast gemaakt door de dames Anja van Hout en Jolanda van Gool van de Brabantse Potcast. In een mooi open gesprek ging het onder meer over het belang van EuroGames. Enerzijds betekent het een fijn samenzijn, maar anderzijds ook de vrijheid van sporten, wat niet overal zo vanzelfsprekend is.

Profvolleyballer Delano (Vocasa) vertelde over zijn coming out in de kantine en dat dit uiteindelijk erg was meegevallen. Daarnaast deelde Leon Pijls, die ook het sideprogramma wielrennen organiseert, zijn ervaringen met meerdere Gay Games en EuroGames – waarom dat zo ontzettend veilig voelde en leidde tot het oprichten van een roze wielrengroepje in Nijmegen.

Marischka Bours, die in Nijmegen het ballroom dansen (mede) organiseert net als destijds in Amsterdam, vertelde met haar collega over het belang van dansparen van gelijke gender en hoe veel toernooiorganisaties, en ook de dansbond, daar niet aan meewerken. Ook wethouder Grete Visser deelde hoe trots ze was dat dit evenement over 100 (inmiddels al minder) dagen plaatsvindt in de oudste stad van Nederland, met een jonge vibe.

EuroGames Nijmegen

Meld je nu aan voor EuroGames Nijmegen (27-30 juli 2022) Je kunt de Potcast terugluisteren via  De Brabantse Pot-cast | Podcast op Spotify of De Brabantse Pot-cast – PodcastFeed

Initiatiefgroep Gay Games Amsterdam 1998-2023 in LUX Nijmegen bij een avond over EuroGames Nijmegen

PRESENTATIE
Presentatie Gay Games bij BUas

20 mei | Breda University of applied sciences

Janine van Doorn van de Initiatiefgroep Gay Games Amsterdam 1998-2023, geeft op vrijdag 20 mei a.s. een presentatie over de Gay Games op het (besloten) alumni-event van op haar oude opleiding, de Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer, nu bekend onder de naam BUas (Breda University of applied sciences) in Breda.


MINITENTOONSTELLING
Herinneringen aan Gay Games Amsterdam 1998 bij IHLIA

29 juli – 8 augustus | IHLIA-plein (3e etage OBA Oosterdok)

Gay Games Amsterdam 1998 geldt als een van de grootste lhbti+-evenementen die ooit in Nederland hebben plaatsgevonden. Het evenement werd wereldwijd gepromoot door een bijzondere versie van Frau Antje.

De man achter Frau Antje, Maxim Bezembinder, schenkt in het kader van het komende Gay Gamesjubileum het originele kostuum aan IHLIA. In de Pride week van 1-7 augustus 2022 is het bij IHLIA in de OBA te zien.

Lhbti+-icoon

De Amsterdamse editie in 1998 was een van de meest geslaagde Gay Games en telde een recordaantal deelnemers. Toenmalig burgemeester Patijn herinnerde zich het als het evenement in zijn stad dat hem het meest ontroerd heeft. Samen met Maxim’s Frau Antje was hij internationaal de ambassadeur van de Games.

Frau Antje bezocht vele steden in het buitenland met een promovideo waarin burgemeester Patijn gays and lesbians over de hele wereld uitnodigt om naar Amsterdam – the Gay Way to Europe – te komen. Via talloze ansichtkaarten en posters werd Frau Antje een populair icoon binnen de internationale lhbti+-gemeenschap.

De vele duizenden deelnemers die zich in de Stopera kwamen inschrijven werden er enthousiast verwelkomd door een levensgrote, bordkartonnen versie van Frau Antje. In haar handtasje kon men een korte boodschap achterlaten.

Het evenement trok een kleine 16.000 deelnemers en een veelvoud aan bezoekers naar Amsterdam. Het leverde de stad zo’n 125 miljoen gulden aan inkomsten op en in de jaren erna gold Amsterdam als een van de populairste toeristenattracties voor lhbti+’ers.

Kostuum

Het archief van Gay Games Amsterdam 1998 wordt beheerd door IHLIA LGBTI Heritage. Een object dat ontbrak was het kostuum van Frau Antje.

Wat was er na 1998 met dit iconische kostuum gebeurd?

Bij het voorbereiden van de herdenking van de Gay Games die in 2023 plaatsvindt, dook het opeens op. Het bleek thuis in een kast bij Maxim Bezembinder te hangen en nog in perfecte staat te zijn.

Directeur Lonneke van den Hoonaard van IHLIA toonde interesse om dit symbool van de roze revolutie in de collectie op te nemen. Maxim Bezembinder heeft het daarop samen met een levensgroot portret van Frau Antje aan IHLIA geschonken.

Maxime XXL bereikt IHLIA!

Maxim Bezembinder met Frau Antje, foto Mariët Sieffers

Levensgroot – 200 x 140 cm – is de foto van Maxime, de Frau Antje mascotte van Gay Games Amsterdam 1998, die 25 jaar geleden alle deelnemers verwelkomde op de trap van het Muziektheater.

In haar handtasje zaten briefjes waarop je vragen kon stellen. Huwelijksvoorstellen nam zij alleen in overweging van hen die haar wilden overladen met diamanten en juwelen. Haar pittige reacties verschenen in de dagkrant Friendship en zijn 25 jaar later nog steeds hilarisch. Een greep:

Patrick uit Vancouver vraagt: Je draagt een trouwring. Ben je al getrouwd?
Maxime: ‘Schat, die trouwring heeft een paar dure diamanten. Ik ben net als Marilyn: als je de minnaar dumpt, hou dan die stenen vast!’

Anoniem: XXO
Maxime: ‘Ik weet wie je bent! En hetzelfde voor jou, lieverd!’

Steve: Ik vind je heel mooi! Alsjeblieft, kom me opzoeken in San Francisco. Ik beloof dat ik een goede gastheer zal zijn zoals jij voor ons bent. Liefs, je nieuwe vriend Steve
Maxime: ‘Dank je Steve, jij bent ook mooi. Hoop ik.’

25 jaar lang stond de queen sized foto in Leiden in de berging van Maxim Bezembinder. Een eerste poging om haar naar IHLIA te halen strandde omdat Frau Antje XXL niet in de wagen paste.

Maar na een oproepje reed Lydia Zijdel haar Fiat Ducato bus richting Leiden en kreeg Maxime alsnog een ereplaats in het archief van IHLIA.

Tijdens de komende Pride, van 1 tot en met 7 augustus 2022, staat Frau Antje XXL opgesteld in de OBA en kun je weer een briefje met een boodschap in haar tasje doen. Alle antwoorden vind je straks op deze site.

Presentatie

Op 1 augustus 2022 opent een kleine presentatie bij IHLIA rond het diverse Gay Gamesmemorabilia uit het archief van IHLIA, zoals het levensgrote portret van Frau Antje.

Samen met de initiatiefgroep Gay Games Amsterdam 1998-2023 is IHLIA de website ‘Herinneringen aan Gay Games Amsterdam 1998’ gestart. Hierop worden de verhalen achter de collectie verteld aan de hand van herinneringen en beeldmateriaal.

Ook Maxim Bezembinder zal zijn herinneringen over de internationale avonturen van Frau Antje hierop delen.


TENTOONSTELLING
Marian Bakker op het Museumplein

29 juli t/m 21 augustus 2022 | Museumplein, Amsterdam

Tijdens Pride is de tentoonstelling Oudroze op het Museumplein aangeland. Oudroze is een reizende multimediale tentoonstelling die de oudere generatie lhbti’ers eert.

Dankzij de emancipatiestrijd van de generaties voor ons, zijn lhbtqia+-personen in Nederland voor de wet -zo goed als- gelijk aan ieder ander. Maar die verworven vrijheid is kwetsbaar.

Marian vertelt onder meer over Gay Games Amsterdam 1998 en Lesbian ConneXions. Maar zij is niet de enige bekende in de tentoonstelling! De tentoonstelling is ook na de Pride nog een paar weken te zien.


TENTOONSTELLING
Gay Games portretten op Pride-tentoonstelling FemaleXPosition

30 juli t/m 7 augustus 2022 | Student Hotel Amsterdam City, Wibautstraat 129, 1091 GL Amsterdam

Tijdens Pride Amsterdam 2022 (30 juli t/m 7 augustus) is de Student Hotel Amsterdam City omgedoopt tot Pride Hotel. In de tentoonstelling FemaleXPosition is onder meer werk van fotografe Mariët Sieffers (MacSiers Imaging)te zien, waaronder een selectie portretten die zij voor Movisie heeft gemaakt voor het meerjarige storytellingproject over Gay Games Amsterdam 1998 in het kader van de viering in 2023.

Via QR-codes kunnen bezoekers op Movisie.nl de verhalen van de zes geportretteerde vrouwen lezen.

Gay Games Amsterdam 1999-2023

Bijna 25 jaar geleden was Gay Games in Amsterdam 1998 wereldwijd het grootste lhbti+-evenementen ooit met ruim 3.000 vrijwilligers, bijna 16.000 deelnemers, en in totaal zo’n 275.000 bezoekers. Movisie legt de ervaringsverhalen van deelnemers, bezoekers en organisatoren vast en vraagt jongere lhbti+’ers wat we nu van hun ervaringen kunnen leren. Mariët Sieffers (MacSiers Lightning) maakt voor de serie van iedere geïnterviewde een portret. In de tentoonstelling FemaleXPosition zijn portretten plus herinneringen van zes vrouwen te zien die de Gay Games in Amsterdam destijds hielpen organiseren.

Hun mooiste herinnering

Marian Bakker, voormalig fotografe en medewerker IHLIA:

‘De sfeer in de stad was zo bijzonder. De bewoners van Amsterdam waren allemaal heel aardig, heel blij. Toen voelde je eindelijk eens hoe het is om je helemaal thuis te voelen en openlijk rond te kunnen lopen zonder het gevoel dat je er eigenlijk niet mag zijn. Dat was echt geweldig.’

Janine van Doorn, medewerker Mama Cash:

‘Op de dag voor de Openingsceremonie liep ik terug naar het station en een andere lesbo kwam aanlopen die al haar accreditatiepas om haar nek had hangen. We hadden allebei zo’n blik van: Dit gaat onze week worden! De stad is nu even van ons. We zijn in de meerderheid. Dat zal ik nooit vergeten.’

Marjo Meijer,  voormalig arts en mede-initiatiefnemer van Gay Games Amsterdam 1998:

‘Het is een hele grote roze droom geworden. Ik had gedacht: ‘Amsterdam kan dit.’ Nou, tienmaal dubbel en dwars en in het kwadraat! Ongelooflijk, wat een sfeer, wat een vriendschap, wat een liefde sprak eruit. De combinatie van sport en cultuur was perfect. Het was een feest voor de hele stad.’

Riet Willems, uitvaartondernemer:

‘Ik ben een sportmens en het was gewoon fantastisch om de Gay Games voor het eerst mee te maken. Voor mij was het niet een politiek gebeuren. Ik wilde het voetbaltoernooi in Amsterdam graag organiseren omdat het mijn sport is en mijn stad. En het is gewoon kicken!’

Joni Oyserman, gebarentaalwetenschapper:

‘Dat er zoveel internationale doven waren in het Special Needs-team en om daarmee samen te werken. Het hele warme gevoel in het team. Mensen die samenwerkten om er met zijn allen een succes van te maken. We stroopten met zijn allen de mouwen op en linksom of rechtsom: we kregen de dingen voor elkaar. Dat was een super ervaring. Ik heb eigenlijk na de Gay Games nooit meer datzelfde ervaren.’

Lydia la Rivière-Zijdel, docent vechtsport en weerbaarheid:

‘Ik voel meteen weer de emotie van toen ik de ArenA binnen reed. Dat was een overwinning van zoveel dingen tegelijk. Wat mezelf betreft dat we met zoveel mensen met een handicap voorop liepen. Dat we het klaargestoomd hadden ondanks alle shit die er in de laatste week was. Dat wij de eerste Gay Games waren met zoveel openlijk gehandicapten, doven, mensen met hiv/aids e.d. en dat wij ons onderdeel voelden van de gay movement!’

Lees en bekijk hier de hele serie ervaringsverhalen. Het ervaringsverhaal van Lydia la Rivière-Zijdel verschijnt in augustus.


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Congres-Regenboogsteden.jpg

CONGRES
Regenboogsteden 2022

14 oktober | Jaarbeurs Utrecht

Movisie organiseert op 14 oktober het Congres Regenboogsteden. Op deze dag komen vertegenwoordigers van alle gemeenten, lokale (lhbti+) organisaties, sociaal professionals en andere geïnteresseerden samen in de Jaarbeurs in Utrecht.

Samen bespreken we regenboogbeleid in de vorm van interessante workshops en sessies, een mooi plenair programma en verschillende netwerkmomenten.

Paul van Yperen doet namens de Initiatiefgroep Gay Games Amsterdam 1998-2023 mee aan de live talkshow Rainbow City Talks: Let’s Talk about Sport. Hoe zorgen we voor een veilig lhbti+ sportklimaat? Wat houden lhbti+ zichtbaarheid, acceptatie en veiligheid in? En belangrijker nog: hoe wordt het ervaren?

Journalist en presentator Barbara Barend is de host van het Congres Regenboogsteden 2022.

Regenboogsteden

Regenboogsteden zijn gemeenten die zich actief inzetten voor de emancipatie, veiligheid en sociale acceptatie van lesbische, homo, bi+, transgender en intersekse personen.

Movisie is al jaren uitvoerder van het programma Regenboogsteden in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Movisie adviseert en ondersteunt gemeenten in regenboogbeleid, ontwikkelt kennisproducten en publicaties én organiseert kennisuitwisseling. Dit doen we in nauwe samenwerking met lokale (lhbti+) organisaties, sociaal professionals en vele anderen.


CONGRES
Dag van Queer & Sport

18 november | Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

Jezelf zijn in beweging
Met deze slogan organiseert een aantal clubs en organisaties die zich bezighouden met queer-sport, de dag Queer & Sport in Pakhuis de Zwijger. Ook de initiatiefgroep Gay Games 2023, die het 25-jarige jubileum van Gay Games Amsterdam voorbereidt, is erbij betrokken.

Waar gaat het om
In het congres staat veilig sporten voor iedereen centraal. Overal, op de velden, in sporthallen, langs zwembaden of waar dan ook, moet inclusie het uitgangspunt zijn. Interessante sprekers behandelen het verleden en de ontwikkeling van de queer-sportclubs in Nederland, ontstaan in een tijd dat inclusie nog niet vanzelfsprekend was.

De logische vervolgvraag is hoe het queer-sporten er nu voor staat. Ondanks veel goede bedoelingen en dikke beleidsnota’s voelen veel lhbtqi-sporters zich nog steeds niet altijd prettig bij een niet queersportclub. Hoe kan dat? De vraag is ook waarom er überhaupt nog queerclubs zijn. En zijn de Gay Games nog nodig?

Er is ook een blik op de toekomst: werkgroepen formuleren wensen voor een toekomst waar de sport werkelijk inclusief is voor de hele lhbtq-familie. Daarna is er volop ruimte voor debat en netwerken.

Organisatoren
De organisatie is in handen van Sportclub Tijgertje die veertig jaar bestaat, Gay Swim Amsterdam die 25 jaar bestaat en het platform Pride and Sports. NOC*NSF, Alliantie Gelijkspelen en de John Blankenstein Foundation, Gay Games 1998, de Koninklijke Nederlandse Zwembond KNZB en het Trut Fonds ondersteunen dit belangrijke initiatief.

Voor wie
De dag van Queer & Sport  is bedoeld voor queer-sporters, beleidsmakers, coaches, sportbesturen, overheid, onderzoekers, onderwijs en uiteraard iedereen die zich bezighoudt met het inclusief  maken van sport voor iedereen.

Tijd, plaats en kosten
De dag is op vrijdag 18 november van 09.30 tot 16.30 in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De entree is 25 euro voor non-profit organisaties en vrijwilligers. Professionele en commerciële partijen betalen 50 euro per persoon.


EXPOSITIE
Overzichtstentoonstelling Nicole Eisenman

12 november 2022 – 12 februari 2023 | Kunstmuseum Den Haag

‘Een van de grootste kunstenaars van nu.’ Zo kondigt Kunstmuseum Den Haag de overzichtstentoonstelling van de New Yorkse kunstenaar Nicole Eisenman (hen/hun) aan.

Het veelzijdige oeuvre dat Eisenman de afgelopen dertig jaar heeft opgebouwd geldt als internationaal beeldbepalend voor de hedendaagse schilderkunst. In de komende wintermaanden hangen er meer dan 70 werken van hun hand in Kunstmuseum Den Haag.

From the Corner of the Eye
Bijna 25 jaar geleden was Nicole een van de circa vijftien jonge internationale kunstenaars die meewerkten aan de tentoonstelling From the Corner of the Eye, die Stedelijk Museum Amsterdam in het kader van Gay Games Amsterdam 1998 organiseerde.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Nicole Eisenman in Stedelijk Museum in 1998. Foto: collectie Martijn van Nieuwenhuyzen

Uit de Gay Gamestentoonstellingsgids van toen: ‘De tekeningen en installaties van Nicole Eisenman zijn expliciet scherp en ironisch, en werken overdreven, pornografische cartoons uit tot burleske lesbische scènes, dromen en nachtmerries.’ Eisenman werkte ook mee aan het afficheproject van het culturele programma van Gay Games en maakte daarvoor The largest girl I’ve ever painted.  Veel oud-Gay Gamers hebben dus een echte Eisenman in huis!

Hoe ging het met Eisenman’s carrière sinds 1998?
In 2013 ontving Nicole Eisenman de Carnegie-prize, gevolgd door de prestigieuze Mac Arthur Fellowship in 2015. Sinds 2018 is Eisenman opgenomen in de American Academy of Arts and Letters.

Het werk van Eisenman was in 2019 op de Biënnale van Venetië en The Whitney Biennale te zien. Eerdere solotentoonstellingen waren te zien in het Astrup Fearnley Museum of Modern Art, Oslo (2021), The Contemporary Austin (2020) en in de Staatliche Kunsthalle Baden-Baden (2018).


Marc, Janine, Paul en Marian op 21 april in Nijmegen

PRIJSUITREIKING
Burgemeester Dalesprijs

27 januari 2023 | Stadhuis Nijmegen

De initiatiefgroep Gay Games Amsterdam 1998-2023 heeft de meer dan 500 vrijwilligers van EuroGames Nijmegen 2022 voorgedragen voor de Burgemeester Dalesprijs. Jaarlijks wordt in januari in Nijmegen deze prijs uitgereikt. De Dalesprijs is bedoeld voor vrijwilligers die zich op de een of andere manier hebben ingezet om Artikel 1 van de Grondwet gestalte te geven: het beginsel van non-discriminatie.

Soms ook wordt de prijs uitgereikt aan organisaties. Maar inmiddels is bekend dat de jury dit jaar Mariët Mensink heeft voorgedragen voor de prijs, voor al het werk dat zij heeft verricht om mensen te verbinden, te ondersteunen en tot hun recht te laten komen. Gefeliciteerd, Mariët!

Gay Games meets EuroGames
Op donderdagavond 21 april 2022 waren we met de Initiatiefgroep Gay Games Amsterdam 1998-2023 in LUX Nijmegen bij een avond over EuroGames Nijmegen. Paul van Yperen en Marian Bakker gaven toen een korte presentatie over de geschiedenis van lhbti+ en sport met historische foto’s van de EuroGames en van de voorbereidingen voor Gay Games Amsterdam 1998.

De presentatie werd zeer gewaardeerd en het was leuk om ervaringen te delen met de organisatoren van de EuroGames. Komend jaar willen we een groep EuroGamers ook uitnodigen om naar Amsterdam te komen.

Marc van den Broek (Wielrennen) en Emma van Zalinge (Tennis) deden deze zomer aan EuroGames Nijmegen mee. Emma: ‘Ik heb in Nijmegen meegedaan in de damesdubbel C en ik ben zelfs samen met mijn dubbelpartner Marielle eerste geworden. Het was een erg leuk en gezellig toernooi, uitstekend georganiseerd door André van Proosdij en zijn team.

‘Het weer was fantastisch. En er waren natuurlijk veel Smashing Pinkers (Smashing Pinkers zijn vaak ook oud-Gay Gamers….) en bekende deelnemers van het Pinkstertoernooi. Van de rest heb ik niet veel gezien. We zijn even bij het dansen geweest, altijd heerlijk om te zien, er heerst altijd zo’n bijzondere sfeer, van opperste concentratie, maar ook van uitbundige vrolijkheid. Isabelle van het Gay Gameskantoor deed mee!’

Burgemeester Dalesprijs
Bij de Burgemeester Dalesprijs hoort een oorkonde en een bedrag van 500 euro. Bekende winnaars van de prijs zijn Saïda Aoulad Baktit en het Lesbisch Archief. De jury van de prijs, die bestaat uit Said Bouharrou, Ursula Prinsen, Tjeu Borremans, Ruth Seuren en Ralph Sluijs heeft eind december vergaderd over 13 genomineerden.

De jury heeft dit jaar Mariët Mensink voorgedragen voor de prijs. Het bestuur van COC Regio Nijmegen heeft de voordracht inmiddels bekrachtigd en de prijs zal op vrijdag 27 januari worden uitgereikt.

Meer informatie is te vinden op de website van COC Regio Nijmegen.

Organisatoren van EuroGames Nijmegen 2022

EXPOSITIE
How do you dare to feel this way?

17 december 2022 – 14 mei 2023 | Museum Arnhem

In de tentoonstelling How do you dare to feel this way? in het Museum Arnhem  worden perspectieven en ervaringen getoond die personen uit de trans en queer gemeenschap belangrijk vinden en willen delen.  

Website Museum Arnhem: ‘Het is géén aanklacht, maar een dankwoord. Hoe durf je me zo te laten voelen? Zo fijn en vol verwondering, maar ook zo zoekende en verward? Aan de hand van onder anderen foto’s van Leo Xander Foo en Risk Hazekamp, video’s van lokale en internationale kunstenaars als Yinzk en Samantha Nye én een installatie van Golden Dean worden perspectieven en ervaringen getoond die personen uit de trans en queer gemeenschap belangrijk vinden en willen delen.’

Marian Bakker bezocht de tentoonstelling en keek vanuit die ervaring terug naar de expositie Lesbian ConneXion/s die zij samen met anderen in 1998 voor de Gay Games samenstelde. 60 fotografes uit 15 landen deden mee.

Na Amsterdam is de tentoonstelling in Gent te zien geweest waarna Lesbian ConneXion/s een rondreis door Oost-Europa maakte. Tot 2003 is de tentoonstelling te zien geweest in Ljubljana, Zagreb, St. Peterburg, Belgrado en een uitstapje naar San Francisco.

Voor deze site zocht Marian een aantal foto’s van Lesbian ConneXion/s uit die voor haar met het thema van How do you dare to feel this way? te maken hebben.

Het boek waar Lesbian ConneXion/s in staat is opgenomen in de collectie van IHLIA en kan via deze link bekeken worden. De expo zelf is ondergebracht in het IHLIA-archief.

Meer Lesbian ConneXion/s? Lees de herinnering van Eef Keijzer.


Kees Ruyter met op de achtergrond het logo van de Gay Games. De foto is gemaakt door MacSiers Imaging

EXPOSITIE
KARAKTERS en andere werken

27 maart – 7 mei 2023 | Galerie Agnes Raben, Vorden

Kees Ruyter studeerde aan de Rotterdamse Kunst Academie en was succesvol als grafisch ontwerper toen hij vrijwilliger werd voor Gay Games Amsterdam 1998. In die periode ontwierp hij onder meer het bekende logo van Gay Games Amsterdam 1998 met de rode tulp en de roze driehoek. Vanaf 1995 tot en met 1998 werd Kees manager marketing en communicatie en creatief directeur van de werkorganisatie. Na 1998 bleef hij werken als grafisch vormgever. In 2017 is hij als beeldend kunstenaar begonnen met het maken van vrij werk. Zeer fraai werk.

Gay Games ging heel erg over mijzelf

In het ervaringsverhaal op Movisie.nl zegt Kees: ‘Mijn carrière bestond altijd uit twee onderdelen: vormgeving en emancipatie. Gay Games ging heel erg over mijzelf, over het moment in mijn jeugd dat ik uit de kast kwam. Op geen enkele manier in mijn jeugd werd mij educatieve informatie over homoseksualiteit aangeboden… niet op school, niet in lesboekjes, niet in bibliotheken. Nooit werd erover gesproken. Het voelde alsof het niet mocht bestaan, dat het iets smerigs was.

‘Op de kunstacademie in Rotterdam studeerde ik grafische vormgeving en publiciteit in Rotterdam en hoorde ik ergens in mijn achterhoofd een stemmetje: “Als niemand het doet moet jij het maar doen.” Als eindexamenproject heb ik toen in 1978 de allereerste educatieve informatietentoonstelling over homo’s en lesbo’s gemaakt met als titel: Homoseksualiteit.

‘Als begeleider had ik Benno Premsela en die heeft mij doorverwezen naar mensen die mij inhoudelijk konden helpen met die tentoonstelling, want ik was net uit de kast en wist nog niet veel van het onderwerp. Maar ik voelde gewoon dat een deel van het probleem een communicatieprobleem was. Homoseksualiteit was een schemergebied. Je had het er niet over, niet op school, niet me je ouders, niet met je vrienden. Dus het heeft me wel wat energie gekost om uit de kast te komen.’

Lees hier Kees’ ervaringsverhaal.

Een uitgesproken colorist

Uit de uitnodiging voor KARAKTERS en andere werken: ‘Kees is een uitgesproken colorist met een fascinatie voor lijnen, vlakken en structuren. Voor zijn tekeningen gebruikt hij oliekrijt waarmee hij een eigen, rijk en technisch vaak gelaagd palet heeft ontwikkeld.

‘Kenmerkend is zijn gevoel voor kleur, compositie en zijn grafische achtergrond. Zo voel je bij zijn tribale Karakters een typografische ondertoon. “Ik vind het vaak moeilijk om juist dat te doen wat ik zelf als makkelijk ervaar… maar uiteindelijk ben ik dat juist.”

‘Belangrijk voor Kees is de volledige vrijheid waarmee een kijker zijn werken kan ervaren. Zijn omgang met kleuren, compositie en structuren is vaak monumentaal en inspirerend om te zien, maar de eenvoud geeft de kijker tegelijk alle ruimte.’

Karakter blauw, oliekrijt op papier, 70 x 100 cm

Openingstijden KARAKTERS en andere werken: zaterdag t/m maandag van 13.00 tot 17.00 uur en op afspraak. Graag contact opnemen via e-mail: agnes@galerieagnesraben.nl of WhatsApp: 06 1796 6636.

Op verzoek vooraf – via Agnes – kan Kees op zaterdagen tussen 15:30 en 17:00 uur aanwezig zijn om een toelichting te geven op zijn werk. Galerie Agnes Raben. Nieuwstad 20, 7251 AH Vorden.


DOCUMENTAIRE
Uit ’t leven

1 april – 1 september | Vertoning film op diverse plekken

De lhbtiq+-gemeenschap worstelt al jaar en dag met een ‘plaag’: zelfmoord. Volgens cijfers van 113 Zelfmoordpreventie heeft bijna de helft van de Nederlandse lesbische-, homo- en biseksuele volwassenen ooit zelfmoordgedachten gehad. Dat is vijf keer vaker dan in de algemene volwassen bevolking. Het aantal dat daadwerkelijk een poging doet, is vier keer zo hoog. Voor transgender personen zijn de cijfers nog schokkender. Toch lijkt het onderwerp zelfdoding binnen de regenboogcommunity een taboe.

Documentairemaker Tim Dekkers en scenarioschrijver Henk Burger willen dit taboe doorbreken met de aangrijpende documentaire Uit ‘t leven. Twee jaar lang volgden zij drie lhbtiq+’ers die een inktzwarte periode achter de rug hebben. Krijgen acrobaat Jean, model Solange en gemeenteraadslid Kris hun leven weer op de rails? Kunnen zij een voorbeeld zijn voor anderen in geestelijke nood. Of loert toch dat zwarte gat?

Meer informatie


BOEKPRESENTATIE
Amsterdam, een roze geschiedenis

29 juni | Pakhuis de Zwijger

Op donderdagavond 29 juni vond in Pakhuis de Zwijger de presentatie plaats van het nieuwe boek van Monique Doppert, Amsterdam, een roze geschiedenis. Daarin ging zij in op cultuur, activisme en emancipatie van de homoseksuele gemeenschap in Amsterdam door de eeuwen heen.

Voor het boek sprak zij met Marian Bakker over onder meer het Lesbisch Festival en Saarein en Paul van Yperen las het deel over Gay Games Amsterdam 1998 mee.

Amsterdam, een roze geschiedenis schildert het verhaal van homoseksuele mannen en vrouwen in de hoofdstad: van heimelijke homoseksuele praktijken in kroegen en krochten aan het begin van de twintigste eeuw via de eerste stapjes van de homo-emancipatie naar de bloei van een provocatieve subcultuur vanaf de jaren zeventig en de openstelling van het huwelijk in 2001. Ook de huidige verzuilde subcultuur en de aanhoudende intimidatie en het geweld tegen queers komen aan de orde.

Ondertussen is de rol van de gemeente Amsterdam 180 graden gedraaid. Voorheen waren het stadsbestuur en haar politieagenten bestrijders van homoseksuele mannen en vrouwen, nu steunt en beschermt Amsterdam haar queergemeenschap.

Het boek richt zich op domeinen waarin de regenboogfamilie in de stad het meest zichtbaar is: cultuur, activisme en emancipatie, horeca en uitgaan.

Monique Doppert werkte bij Folia Civitatis en publiceerde artikelen in onder meer Vrij Nederland en NRC. Bij de internationale organisatie Hivos was Monique Doppert verantwoordelijk voor het fonds media- en cultuurprojecten in het Midden-Oosten. Ze is medeauteur van het interviewboek Haat & liefde: Homoseksualiteit in multicultureel Nederland.


SPORT
Sportaanbod tijdens de Pride-weken

22 juli – 6 augustus 2023 | Diverse locaties

Beleef de Gay Games opnieuw en doe mee aan de oude vertrouwde sporten of aan de nieuwe!

Uitgebreide informatie over het programma vind je op 

www.queer-amsterdam.org (eerste week) en www.pride.amsterdam (tweede week) 

Sport
Hieronder een handig overzicht van de sporten in de eerste week. Voor meer informatie en hoe je je kunt opgeven ga je naar de site van Pride and Sports: prideandsports.nl/queerpride2023 

Er is ook een bridgedrive, maar die vindt plaats in de tweede week op 6 augustus. 

Pride and Sports organiseert op maandag 24 juli van 17.30 – 21.00 u een panelgesprek met netwerkborrel over het thema: inclusie in de sport, hoe ver zijn we?

Plaats: Hard Rock Hotel Amsterdam American, Leidseplein. Aanmelding verplicht.  


Burgemeester Schelto Patijn tijdens persconferentie in Amsterdam ArenA. Foto: Marian Bakker

PUBLICATIE
Ons Amsterdam

Juli-augustus 2023 | Los te koop in diverse boekhandels

Emma van Zalinge en Paul van Yperen schreven voor het zomernummer  (#6, juli-augustus 2023) van het tijdschrift Ons Amsterdam het artikel ‘Een week lang in de meerderheid: Gay Games Amsterdam 1998’. 

Wie in de zomer van 1998 in Amsterdam woonde, kon er niet om heen: Gay Games Amsterdam 1998. Hoe kwamen de spelen naar Amsterdam, wat maakte ze zo bijzonder en wat was de opmerkelijke rol van burgemeester Schelto Patijn? Met foto’s van Marian Bakker. Ons Amsterdam is los te koop in diverse boekhandels.

Burgemeester Schelto Patijn. Foto: Co de Kruijff uit 8 Days of Friendship.

SPORT
Queer Dubbel Dagtoernooi

23 juli 2023, 10.00 – 18.00 uur / Kosten: 12,50 | Amstelpark, Koenenkade 8 in Amsterdam

Roze tennisvereniging Smashing Pink organiseert tijdens Amsterdam Pride op 23 juli van 10 tot 18 uur het Queer Dubbel Dagtoernooi in Tennispark Amstelpark in Amsterdam

De organisatoren Marion en Petra schrijven: ’25 jaar na de grote Gay Games van Amsterdam zetten we in op nieuwe tradities. Een dag van spelen, ontmoeten, gezelligheid en sportiviteit! Deze dag speel je tegen en met iedereen in poules. Er is 1 categorie (m/v/x) waar iedereen welkom is!

‘De indeling is op basis van speelsterkte. Als dubbel speel je in een poule en de wedstrijden duren een uur.  Je kan je opgeven samen met een dubbelpartner of partner-wanted. Wij zoeken dan een partner voor je. Je speelt de dag met dezelfde partner. We zien er naar uit om jullie te zien! Inschrijven kan tot en met 12 juli. (Er zijn beperkt aantal plekken, dus schrijf je snel in).

Start toernooi: 10.00 uur, aanwezig : 9.30 uur.

Contactgegevens: tc@smashing.pink

Werkgroep Tennis in 1998 met o.a. Tom Bijlmer, Emma van Zalinge en Ineke Kraus. Foto: Marian Bakker
Emma van Zalinge en Ineke Kraus in 1998. Foto: Marian Bakker

TELEVISIE
Andere Tijden

26 juli 2023, 22.10 uur | NPO 2

Op woensdag 26 juli is het tv-programma Andere Tijden gewijd aan Gay Games Amsterdam 1998.

Andere Tijden is het geschiedenisprogramma van de NTR. Het programma behandelt onderwerpen uit de recente geschiedenis. Voor deze onderwerpen zoekt Andere Tijden naar een relatie met de actualiteit, naar het opmerkelijke, onbekende verhaal, naar nieuwe feiten en naar nooit eerder in Nederland vertoonde beelden. De presentator van het programma is historica Astrid Sy.

De uitzendtijd van ‘onze ’aflevering op NPO2 is 22.10 uur. Er zijn of worden opnamen gemaakt met John Avis en Marjo Meijer, Ed van Campen (kunstschaatser), Nanda van der Wiel (assistent directeur Sport), Ska uit Zimbabwe, Ellie Lust, Jip van Leeuwen, Johan Kenkhuis, Maria Cuartas en Humberto Tan. Verder wordt er natuurlijk van archiefmateriaal gebruik gemaakt. Waarschijnlijk zal de aflevering ook te bekijken zijn tijdens de Reünie op 1 augustus. Daarnaast werkt Michiel Klaassen van AT5/NH Nieuws aan een televisie-item en is de Volkskrant bezig met een artikel waarvoor o.a.  Paul van Yperen is geïnterviewd

Astrid Sy. Foto: NTR

EVENEMENT
Reünie Gay Games Amsterdam 1998-2023

1 augustus 2023, 14.00 tot 17.00 uur | Amsterdam Museum (tijdelijk in het gebouw van de Hermitage, Amstel 51).Toegang is gratis maar aanmelden was verplicht

Opgelet! De kaarten zijn helaas op. Wil je nog een kans op een kaart maken? We hebben een wachtlijst. Mail naar Janine van Doorn: janinevandoorn69 [@]gmail.com. Je ontvangt bericht als er een kaart vrijkomt.

Op 1 augustus 1998 wandelden we met zovelen de Amsterdam Arena binnen tijdens de openingsceremonie van Gay Games Amsterdam 1998. Dat mogen we 25 jaar later niet ongemerkt voorbij laten gaan. Op 1 august 2023 is er daarom een reünie in het Amsterdam Museum, precies 25 jaar na het grootse moment in de lhbtq-geschiedenis van de stad.

Wat een herinneringen gaan we ophalen: In alle straten en stegen van de binnenstad liepen bezoekers en deelnemers aan Gay Games Amsterdam rond, trots met hun gele deelnamekaart om de nek. De winnaars pronkten met hun medailles. “De stad was van ons.” Het motto van de Games was Friendship through culture and sports. Het woord vriendschap als eerbetoon aan Jacob Israël de Haan, de Nederlandse homoseksuele schrijver bekend van de zin: “Naar vriendschap zulk een mateloos verlangen.”

Dat vriendschapsgevoel van 1998 willen we tijdens de reünie laten terugkeren. Dinsdagmiddag 1 augustus tussen 14 en 17 uur opent het Amsterdam Museum zijn deuren voor de bijeenkomst voor oud-gay gamers en voor iedereen die de bijzondere week in het einde van de vorige eeuw alleen van verhalen kennen. Er zijn toespraken (kort), er is muziek, er is een plek waar je video’s kunt bekijken en je kunt de tentoonstelling over de Gay Games in het museum bekijken. En uiteraard kun je met elkaar de vriendschap van toen herbeleven.


Presentator Dounia Jari

EVENEMENT
Weerbare stemmen vertellen

3 augustus 2023 | Lees het verslag van deze bijeenkomst op de website van Movisie.

Dounia Jari, pleitbezorger voor lhbti+-moslims waar ook ter wereld is de dynamische gastvrouw van Weerbare stemmen vertellen op 3 augustus. Tijdens dit hartverwarmende pareltje tijdens de viering van Amsterdam Pride maak je kennis met het werk van honderden mensen die in gesloten gemeenschappen proberen de acceptatie van lhbti’s te verbeteren.

25 jaar na Gay Games Amsterdam 1998 gaan zij door met werken aan inclusie en diversiteit door ervaringen met elkaar te delen en overal het gesprek te durven aangaan. Zo veranderen deze gemeenschappen langzaam maar zeker van binnenuit. Wil je dus even uit het feestgedruis van de Pride? Kom dan naar het Amsterdam Museum voor een bijzondere avond over weerbaarheid en verandering met een keynote speech van Hanneke Felten, Movisie-expert op het gebeid van discriminatie. Je kunt tegelijk gratis de tentoonstelling Gay Games Amsterdam 1998 – 2023: Een queer terugblik bezoeken van de jonge gastcurator Feargal Agard, die ook aan Weerbare stemmen vertellen meedoet.

Begrip, empathie en verandering van binnenuit  
De Alliantie Verandering van Binnenuit organiseert deze vertelbijeenkomst in het kader van de viering van 25 jaar Gay Games Amsterdam 1998. Begrip, empathie en verandering van binnenuit staan centraal tijdens Weerbare stemmen vertellen.

Een mooie kans om te leren van de empowerment verhalen van lhbti+-personen met een migratieachtergrond en kennis te maken met het werk van de alliantie. Je hoort de stemmen van degenen die te maken hebben met discriminatie, misbruik, eer en verlating, en hoe verhalen de houding van mensen kunnen veranderen en mensen kracht kunnen geven. Je krijgt een beeld van de rol van gemeenschapsleiders, (zelf)organisaties die mensen met een migratieachtergrond vertegenwoordigen, maatschappelijke organisaties, instellingen en overheden bij de ondersteuning van weerbare stemmen van binnenuit.

Tijdens deze vertelbijeenkomst hoor je over de uitdagingen van lhbti+-personen met een migratieachtergrond zichtbaar en vieren we de successen in de beweging naar meer acceptatie en emancipatie. Samen omarmen we de rijke diversiteit aan ervaringen en verhalen. Tijdens de vertelavond kun je bovendien de tentoonstelling over de Gay Games bezoeken.

Maak kennis met Dounia Jari 
Gastvrouw van Weerbare stemmen vertellen is een dynamische pleitbezorger voor lhbti+-moslims in Nederland en in het buitenland. Zo is Dounia Jari betrokken geweest bij het opstarten van het European Queer Muslim Network. Jari zet zich nu als senior preventiemedewerker en trainer bij RADAR in voor een mooiere en betere maatschappij. Haar specialisme is seksuele diversiteit en intersectionaliteit en haar belangrijkste les uit de ‘school of life’ is geduld hebben en blijven werken aan je dromen.

Zij creëert bewustzijn en pleit voor een samenleving waarin we de kracht van diversiteit en intersectionaliteit waarderen. Als journalist, trainer en manager van beroep, met een passie voor muziek en een onvoorwaardelijke liefde voor (motor)rijden, kun je haar diverse identiteit omschrijven als haar levensmotor.

De queer blik van een nieuwe generatie lhbti+-personen
In de tentoonstelling Gay Games Amsterdam 1998 – 2023: Een queer terugblik, van 23 juni 2022 – 26 januari 2024 te zien in het Amsterdam Museum, neemt gastconservator Feargal Agard ons mee terug in de tijd.

Feargal is te jong om de Gay Games actief meegemaakt te hebben. Daarom kijkt hij met de queer blik van een nieuwe generatie lhbti+-personen naar Gay Games Amsterdam 1998 en laat ook nieuwe verhalen aan bod komen. Fotografen Tengbeh Kamara en Jonnah Bron maakten portretten van acht lhbti+-sleutelfiguren, die deels voor het eerst hun herinneringen aan deze unieke week delen.

In de eerste week van augustus 1998 kwamen tienduizenden homoseksuele mannen en lesbische vrouwen naar Amsterdam. In alle straten en stegen van de binnenstad liepen de vele bezoekers en deelnemers aan Gay Games Amsterdam 1998 rond. De sfeer was ongekend vrolijk en vriendelijk en ook de Amsterdammers genoten. Overal zag je Gay Gamers met hun gele deelnemerskaart om de nek. De winnaars pronkten met hun medailles. Iedereen was onder de indruk van de gastvrijheid van de Amsterdammers en het gemeentebestuur, van de tolerante sfeer in de stad en van het enorme sport – en cultuurprogramma. Het werd voor velen de week van hun leven en een hoogtepunt in de geschiedenis van de lhbti+-emancipatie. Dat wordt dit jaar gevierd met allerlei bijeenkomsten en bijeenkomsten, speciale websites en tv-programma’s en een tentoonstelling in het Amsterdam Museum. 

Verandering van Binnenuit
Weerbare stemmen vertellen wordt georganiseerd door de Alliantie Verandering van Binnenuit in samenwerking met de Initiatiefgroep Gay Games Amsterdam 1998 en het Amsterdam Museum.  De Alliantie Verandering van Binnenuit werkt sinds 2018 aan gelijkheid, veiligheid en acceptatie van vrouwen en van lhbti+-personen. De alliantie richt zich daarbij op de migranten- en vluchtelingengemeenschappen in de Nederlandse multiculturele samenleving. Dat doen we niet van ‘bovenaf’ maar van ‘binnenuit’. Zeven organisaties hebben in 2018 hun krachten gebundeld onder de noemer ‘Consortium Zelfbeschikking’. Het gaat om het Inspraakorgaan Turken (IOT), Stichting Kezban, Federatie van Somalische associaties in Nederland (FSAN), Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders (SMN), Stichting Landelijke Werkgroep Mudawwanah, HTIB (Turkse arbeidersvereniging in Nederland) en Vluchtelingen Organisaties Nederland (VON). Samen met LCC+ en Movisie vormen zij de Alliantie Verandering van Binnenuit.


EVENEMENT
Canal Parade

5 augustus 2023 | Amsterdam

Deze zomer komt er na 25 jaar tijdens de grachtenparade eindelijk weer een Gay Games Amsterdam 1998 getinte boot! Op zaterdag 5 augustus varen 10 oud-Gay Gamers mee op de Blond & Blauw theaterboot van Wilma Bakker tijdens de Canal Parade.

Wilma, die optrad tijdens de opening van de Gay Games tentoonstelling in IHLIA, op 1 augustus 2022, sluit met haar Circus of Inclusion naadloos aan bij het ‘You are included’-thema van de Canal Parade en bij het thema van ons evenement in 1998. Zij heeft plek voor 35 performers die steeds opnieuw, na elke brug tijdens de botenparade, onder een circustent tevoorschijn komen en een act van 10 minuten opvoeren.

Het belooft bijzonder te worden. Naast deelnemers van zorginstelling Cordaan en performers uit Wilma’s eigen netwerk, gaan 10 oud-Gay Gamers de boot een Gay Gamestintje geven.

Tekst loopt door onder afbeelding

Repetitie voor de Circus of Inclusionboot. Op de danspasjes moet nog geoefend worden, maar de sfeer is al opperbest

Wilma doet al jaren mee aan de Canal Parade en heeft in 2018 zelfs de 2e prijs gewonnen met haar boot. Kijk hier om een indruk te krijgen van de boten van Wilma in:

2018

https://www.youtube.com/watch?v=wq5kDkV7YuI

2019

2020

We kijken ernaar uit om in dit Circus of Inclusion het jubileum van onze Gay Games Amsterdam 1998 te vieren en onder de aandacht te brengen van het grote publiek. We hopen dat jullie allemaal komen zwaaien!

Wilma tijdens haar optreden op 1 augustus 2022

PANELDISCUSSIE
Gay Games 1998: Onzichtbare BIPOC en trans verhalen en de start van de commercialisering van lhbtiq+-evenementen

9 oktober 2023 (19.30 – 21.00 uur) | IHLIA-plein (3e verdieping OBA Oosterdok

25 jaar geleden, in augustus 1998, vonden de Gay Games Amsterdam plaats. Een tot dan toe onovertroffen lhbtiq+-sport- en cultuurevenement in omvang en bereik en voor veel lhbtiq+’ers een hoogtepunt in hun leven.

Het evenement zorgde voor veel zichtbaarheid voor de community. Toch bleven veel gemeenschappen ook onzichtbaar in de beeldvorming rondom de Gay Games. Verhalen van trans en queer gemeenschappen van mensen van kleur bleven onderbelicht. Voor de expositie Gay Games 1998: een queer terugblik, die tot 7 januari 2024 te zien is in het Amsterdam Museum en mede mogelijk is gemaakt met IHLIA-archiefmateriaal, onderzocht de gast curator Feargal Agard (projectleider van stichting Humans of Film) waarom dat zo was en ging hij op zoek naar de verhalen, waarvan vaak gezegd is dat ze er niet waren.  

In dit panelgesprek, onder leiding van moderator Devika Chotoe (performance kunstenaar, choreografe, curator en schrijfster), reflecteren we met panelleden Dinah Bons en Anne Krul op bovenstaand vraagstuk. Dinah Bons werkte toentertijd als telefoniste voor de Gay Games en genoot van de culturele evenementen en uitgaansmogelijkheden van die tijd. Anne Krul was in die periode actief bij Strange Fruit, een BIPOC queer organisatie, maar ook bij sociaalmaatschappelijke evenementen die door stichting GO tijdens de Gay Games georganiseerd werden.  

We kijken vanuit intersectioneel perspectief naar het evenement en belichten hierbij ook de relatie tot de sociaaleconomische context van die tijd. De eerste Gay Games vonden in de jaren 80 en begin jaren 90 plaats in de Verenigde Staten en Canada. Tussen 1986 groeide het aantal deelnemers van 1.250 in San Francisco tijdens de eerste editie naar 13.000 deelnemers in Amsterdam, de vijfde editie.

De editie in Amsterdam trok meer dan 200.000 lhbtiq+-personen van over de hele wereld. Dankzij de ongekende marketing van het event wordt de totale omzet in de stad Amsterdam berekend op ongeveer 125 miljoen gulden. De Gay Games zorgt voor een omslagpunt in de schaal en positionering van lhbtiq+-evenementen in de stad. De Amsterdam Pride, die toen alleen een weekend besloeg, werd uitgebreid naar een volle week. De Gay Games bewezen dat lhbtiq- evenementen ook lucratief kunnen zijn. 

Zouden we kunnen stellen dat de Gay Games het geboortepunt zijn van de nu veelbesproken commercialisering van de Amsterdamse Pride? 

En hoe staat deze trend in verhouding tot de (on)zichtbaarheid van perspectieven van trans personen en queer personen van kleur en wat brengt de huidige tijd aan verschuivingen en mogelijkheden. Laat dit gesprek 25 jaar later ook een moment zijn om te leren van het verleden. Nog steeds worden transgender personen en queer personen van kleur meer met discriminatie geconfronteerd. Wat kunnen we doen in het streven naar meer inclusiviteit en minder discriminatie bij (grote) (lhbtiq+-)evenementen. 

Dit evenement wordt gehouden in connectie met de tentoonstelling Gay Games 1998: Een Queer Terugblik in het Amsterdam Museum, nu te zien t/m 7 januari 2024. Samengesteld door gastcurator Feargal Agard van projectleider stichting Humans of Film, met portretfoto’s door fotografen Jonnah Bron en Tengbeh Kamara. Met objecten uit onder meer de IHLIA LHBTI Heritage-collectie.  


EVENEMENT
Gay Games 11

3-11 november 2023 | Hong Kong én Guadalajara

De organisatie achter Gay Games 11 Hong Kong 2023 (GGHK) kondigde in een persbericht op 8 oktober 2022 aan dat internationale deelnemers zich nu online kunnen inschrijven op GGHK2023.com om van 3-11 november 2023 naar Hong Kong te komen en deel te nemen dit wereldwijde evenement van sport, kunst, cultuur, gemeenschap en FUN!

Gay Games 11 wordt samen met Guadalajara georganiseerd en zal voor het eerst in haar 40-jarige geschiedenis zowel in Azië als in Latijns-Amerika plaatsvinden.

Eenheid in verscheidenheid

Onder het thema ‘Unity In Diversity’ willen de Games eenheid en inclusie bevorderen om Hongkong te helpen zijn potentieel als stad van wereldklasse waar te maken. Quarantainevrije en visumvrije toegang voor 170 landen wordt opnieuw bevestigd nu Hongkong zich opmaakt om in 2023 7000 atleten en artiesten en 25 000 toeschouwers te verwelkomen.

‘Met de afschaffing van de quarantaine bij binnenkomst in Hongkong laten we de wereld zien dat Hong Kong klaar is om de uitdaging van dit internationale multisport-, kunst- en cultuurevenement aan te gaan’, aldus Lisa Lam, medevoorzitter van GGHK.

Programma

Nieuwe sporten die voor Hongkong zijn toegevoegd, zijn Dodgeball, Trail Running, Dragonboat en de denksport Mahjong, naast Badminton, Veldhockey, Schermen, Voetbal, Marathon (half/vol), Zwemmen, Wegwedstrijden (5/10 km), Vechtsporten, Roeien, Rugby Sevens, Zeilen, Squash, Tafeltennis, Tennis en Track & Field.

Naast sport zijn er spectaculaire openings- en sluitingsceremonies, het Festival Village, dagelijkse kunst- en cultuurevenementen, drie avonden met galaconcerten, lhbti+-kunsttentoonstellingen en diverse evenementen om de 40e verjaardag van de Gay Games te vieren.

De Spelen staan open voor iedereen van 18 jaar en ouder en iedereen is welkom om deel te nemen, ongeacht etniciteit, religie, leeftijd, seksuele geaardheid, genderidentiteit en atletisch vermogen.

Gay Games 11 ook in Guadalajara

Zoals eerder bekend gemaakt is Guadalajara de co-host van Gay Games XI. Het wordt de eerste editie van de spelen die plaatsvindt in Mexico en Latijns-Amerika!

Volgens de website van de Mexicaanse organisatoren is Guadalajara een stad waar tradities zoals Tequila, Mariachi en Charrería de moderne Mexicaanse cultuur ontmoeten. Het avontuur wacht op je!  

Van 3-11 november 2023, kun je in Guadalajara negen dagen vol spannende en inspirerende sportieve en culturele evenementen beleven.


RONDLEIDING
Met Rudy Chotou nog een keer de expositie bekijken

16 december van 11.30-12.30 uur | Amsterdam Museum aan de Amstel (gebouw Hermitage)

Feargal Agard nodigt jullie uit voor de allerlaatste Gay Gamesexpositietour die het Amsterdam Museum organiseert. Voor Feargal is het de eerste keer geweest dat hij als gastcurator een expositie mocht samenstellen in een museum, en de tijd vliegt en zo is de expositie voorbij.

Vandaar dat we je met veel plezier uit nodigen om de laatste tour mee te maken. De rondleider van deze tour is oud-Gay Gamesmedewerker Rudy Chotoe. Feargal Agard is ook persoonlijk aanwezig bij de rondleiding.

Rudy Chotoe
Rudy Chotoe, geboren in Suriname, was coördinator van meerdere lhbti+-organisaties zoals Strange Fruit en Arabische werkgroepen bij het COC. Hij werkte 3 jaar voor de Gay Games Amsterdam om participatie en de coalities te bevorderen van migrantenorganisaties. Hij focuste zich binnen zijn lhbti+-projecten met namelijk op niet-westerse culturen. Hij werkte in de film, kunst, debatten, voorlichting en feesten, onder andere voor Rialto, Africa in the Picture Film Festival, Ketelhuis, Kwaku Festival. Nog altijd adviseert hij over inclusie & diversiteit.

Meer informatie over de tour
In de tour door de expositie over Gay Games Amsterdam 1998 komen verhalen naar voren over de zichtbaarheid, trots en inspiratie die de Gay Games de ‘queer community’ hebben gebracht, maar ook de andere kant komt aan bod. Zoals bijvoorbeeld de geschiedenis van de Gay Games. 


Gay Games Amsterdam 1998. Foto: Marian Bakker

TENTOONSTELLING
Col/ecting the City no 3: Gay Games Amsterdam 1998

Vanaf 23 juni | Amsterdam Museum aan de Amstel (gebouw Hermitage)

Vanaf 23 juni is in het Amsterdam Museum aan de Amstel een nieuwe editie van Col/ecting the City te zien. Voor de derde keer slaan museum en stad de handen ineen om verhalen van Amsterdam voor het voetlicht te brengen. Deze keer wordt de aandacht gericht op Amsterdamse toko’s, zijn er portretten met verhalen van vrouwen uit Nieuw-West, Noord en Zuidoost te beluisteren en wordt teruggeblikt op een bijzonder moment in de geschiedenis: Gay Games Amsterdam 1998, die dit jaar 25 jaar geleden plaatsvonden in Amsterdam.

In twee ruimtes is een expositie zien over de Gay Games die in 1998 in Amsterdam werden gehouden. Dit evenement zette Amsterdam na een lange emancipatiestrijd op de kaart als een van de meest tolerante steden ter wereld. Aan de hand van objecten, foto’s en bewegend beeld wordt de bezoeker meegenomen naar de grootse opening in de Amsterdam ArenA, het sport- en culturele programma en de feesten, waaraan mensen van over de hele wereld meededen.

Naast bestaand materiaal is actief gezocht naar nieuwe verhalen. Fotografen Tengbeh Kamara en Jonnah Bron maakten portretten van acht lhbti+-sleutelfiguren, die hun herinneringen aan deze feestelijke week delen.

Koos van den Berg en Wessel Haaxman maakten een item voor MVS over de tentoonstelling over 25 jaar Gay Games in Amsterdam. Directeur Judikje Kiers en gast-curator Feargal Agard van Amsterdam Museum aan de Amstel vertellen over de tentoonstelling. Oud-vrijwilliger en medewerker Marc van den Broek en Janine van Doorn delen hun herinneringen aan de Gay Games

De tentoonstelling is gemaakt in samenwerking met onder andere IHLIA en Queer Amsterdam en is tot stand gekomen in samenwerking met gastcurator Feargal Agard, directeur van Humans of Film Amsterdam, en lnitiatiefgroep Gay Games Amsterdam 1998-2023.

Meer informatie