Archief events

21 april 2022

‘LIVE’ PODCAST
Presentatie en potcast tijdens 100 dagen tot EuroGames

Lees verslag van deze avond

20 mei 2022

PRESENTATIE
Presentatie Gay Games bij BUas

Meer informatie

30 juli t/m 7 augustus 2022

TENTOONSTELLING
Gay Gamesportretten op Pride-tentoonstelling FemaleXPosition

Meer informatie

18 november 2022

CONGRES
Dag van Queer & Sport

Meer informatie

29 juli t/m 8 augustus 2022

MINITENTOONSTELLING
Herinneringen aan Gay Games Amsterdam 1998 bij IHLIA

Meer informatie

29 juli t/m 21 augustus 2022

TENTOONSTELLING
Marian Bakker op het Museumplein

Meer informatie

14 oktober 2022

CONGRES
Regenboogsteden 2022


Meer informatie


‘LIVE’ PODCAST
Presentatie en potcast tijdens 100 dagen tot EuroGames

Op donderdagavond 21 april 2022 waren we met de Initiatiefgroep Gay Games Amsterdam 1998-2023 in LUX Nijmegen bij een avond over EuroGames Nijmegen. Paul van Yperen en Marian Bakker gaven een korte presentatie over de geschiedenis van LGBTIQ+ en sport met historische foto’s van de EuroGames en van de voorbereidingen voor Gay Games Amsterdam 1998. De presentatie werd zeer gewaardeerd en het was leuk om ervaringen te delen met de organisatoren van de EuroGames.

Van het debat is een podcast gemaakt door de dames Anja van Hout en Jolanda van Gool van de Brabantse Potcast. In een mooi open gesprek ging het onder meer over het belang van EuroGames. Enerzijds betekent het een fijn samenzijn, maar anderzijds ook de vrijheid van sporten, wat niet overal zo vanzelfsprekend is.

Profvolleyballer Delano (Vocasa) vertelde over zijn coming out in de kantine en dat dit uiteindelijk erg was meegevallen. Daarnaast deelde Leon Pijls, die ook het sideprogramma wielrennen organiseert, zijn ervaringen met meerdere Gay Games en EuroGames – waarom dat zo ontzettend veilig voelde en leidde tot het oprichten van een roze wielrengroepje in Nijmegen.

Marischka Bours, die in Nijmegen het ballroom dansen (mede) organiseert net als destijds in Amsterdam, vertelde met haar collega over het belang van dansparen van gelijke gender en hoe veel toernooiorganisaties, en ook de dansbond, daar niet aan meewerken. Ook wethouder Grete Visser deelde hoe trots ze was dat dit evenement over 100 (inmiddels al minder) dagen plaatsvindt in de oudste stad van Nederland, met een jonge vibe.

EuroGames Nijmegen

Meld je nu aan voor EuroGames Nijmegen (27-30 juli 2022) Je kunt de Potcast terugluisteren via  De Brabantse Pot-cast | Podcast op Spotify of De Brabantse Pot-cast – PodcastFeed

Initiatiefgroep Gay Games Amsterdam 1998-2023 in LUX Nijmegen bij een avond over EuroGames Nijmegen

PRESENTATIE
Presentatie Gay Games bij BUas

20 mei | Breda University of applied sciences

Janine van Doorn van de Initiatiefgroep Gay Games Amsterdam 1998-2023, geeft op vrijdag 20 mei a.s. een presentatie over de Gay Games op het (besloten) alumni-event van op haar oude opleiding, de Nationale Hogeschool voor Toerisme en Verkeer, nu bekend onder de naam BUas (Breda University of applied sciences) in Breda.


MINITENTOONSTELLING
Herinneringen aan Gay Games Amsterdam 1998 bij IHLIA

29 juli – 8 augustus | IHLIA-plein (3e etage OBA Oosterdok)

Gay Games Amsterdam 1998 geldt als een van de grootste lhbti+-evenementen die ooit in Nederland hebben plaatsgevonden. Het evenement werd wereldwijd gepromoot door een bijzondere versie van Frau Antje.

De man achter Frau Antje, Maxim Bezembinder, schenkt in het kader van het komende Gay Gamesjubileum het originele kostuum aan IHLIA. In de Pride week van 1-7 augustus 2022 is het bij IHLIA in de OBA te zien.

Lhbti+-icoon

De Amsterdamse editie in 1998 was een van de meest geslaagde Gay Games en telde een recordaantal deelnemers. Toenmalig burgemeester Patijn herinnerde zich het als het evenement in zijn stad dat hem het meest ontroerd heeft. Samen met Maxim’s Frau Antje was hij internationaal de ambassadeur van de Games.

Frau Antje bezocht vele steden in het buitenland met een promovideo waarin burgemeester Patijn gays and lesbians over de hele wereld uitnodigt om naar Amsterdam – the Gay Way to Europe – te komen. Via talloze ansichtkaarten en posters werd Frau Antje een populair icoon binnen de internationale lhbti+-gemeenschap.

De vele duizenden deelnemers die zich in de Stopera kwamen inschrijven werden er enthousiast verwelkomd door een levensgrote, bordkartonnen versie van Frau Antje. In haar handtasje kon men een korte boodschap achterlaten.

Het evenement trok een kleine 16.000 deelnemers en een veelvoud aan bezoekers naar Amsterdam. Het leverde de stad zo’n 125 miljoen gulden aan inkomsten op en in de jaren erna gold Amsterdam als een van de populairste toeristenattracties voor lhbti+’ers.

Kostuum

Het archief van Gay Games Amsterdam 1998 wordt beheerd door IHLIA LGBTI Heritage. Een object dat ontbrak was het kostuum van Frau Antje.

Wat was er na 1998 met dit iconische kostuum gebeurd?

Bij het voorbereiden van de herdenking van de Gay Games die in 2023 plaatsvindt, dook het opeens op. Het bleek thuis in een kast bij Maxim Bezembinder te hangen en nog in perfecte staat te zijn.

Directeur Lonneke van den Hoonaard van IHLIA toonde interesse om dit symbool van de roze revolutie in de collectie op te nemen. Maxim Bezembinder heeft het daarop samen met een levensgroot portret van Frau Antje aan IHLIA geschonken.

Maxime XXL bereikt IHLIA!

Maxim Bezembinder met Frau Antje, foto Mariët Sieffers

Levensgroot – 200 x 140 cm – is de foto van Maxime, de Frau Antje mascotte van Gay Games Amsterdam 1998, die 25 jaar geleden alle deelnemers verwelkomde op de trap van het Muziektheater.

In haar handtasje zaten briefjes waarop je vragen kon stellen. Huwelijksvoorstellen nam zij alleen in overweging van hen die haar wilden overladen met diamanten en juwelen. Haar pittige reacties verschenen in de dagkrant Friendship en zijn 25 jaar later nog steeds hilarisch. Een greep:

Patrick uit Vancouver vraagt: Je draagt een trouwring. Ben je al getrouwd?
Maxime: ‘Schat, die trouwring heeft een paar dure diamanten. Ik ben net als Marilyn: als je de minnaar dumpt, hou dan die stenen vast!’

Anoniem: XXO
Maxime: ‘Ik weet wie je bent! En hetzelfde voor jou, lieverd!’

Steve: Ik vind je heel mooi! Alsjeblieft, kom me opzoeken in San Francisco. Ik beloof dat ik een goede gastheer zal zijn zoals jij voor ons bent. Liefs, je nieuwe vriend Steve
Maxime: ‘Dank je Steve, jij bent ook mooi. Hoop ik.’

25 jaar lang stond de queen sized foto in Leiden in de berging van Maxim Bezembinder. Een eerste poging om haar naar IHLIA te halen strandde omdat Frau Antje XXL niet in de wagen paste.

Maar na een oproepje reed Lydia Zijdel haar Fiat Ducato bus richting Leiden en kreeg Maxime alsnog een ereplaats in het archief van IHLIA.

Tijdens de komende Pride, van 1 tot en met 7 augustus 2022, staat Frau Antje XXL opgesteld in de OBA en kun je weer een briefje met een boodschap in haar tasje doen. Alle antwoorden vind je straks op deze site.

Presentatie

Op 1 augustus 2022 opent een kleine presentatie bij IHLIA rond het diverse Gay Gamesmemorabilia uit het archief van IHLIA, zoals het levensgrote portret van Frau Antje.

Samen met de initiatiefgroep Gay Games Amsterdam 1998-2023 is IHLIA de website ‘Herinneringen aan Gay Games Amsterdam 1998’ gestart. Hierop worden de verhalen achter de collectie verteld aan de hand van herinneringen en beeldmateriaal.

Ook Maxim Bezembinder zal zijn herinneringen over de internationale avonturen van Frau Antje hierop delen.


TENTOONSTELLING
Marian Bakker op het Museumplein

29 juli t/m 21 augustus 2022 | Museumplein, Amsterdam

Tijdens Pride is de tentoonstelling Oudroze op het Museumplein aangeland. Oudroze is een reizende multimediale tentoonstelling die de oudere generatie lhbti’ers eert.

Dankzij de emancipatiestrijd van de generaties voor ons, zijn lhbtqia+-personen in Nederland voor de wet -zo goed als- gelijk aan ieder ander. Maar die verworven vrijheid is kwetsbaar.

Marian vertelt onder meer over Gay Games Amsterdam 1998 en Lesbian ConneXions. Maar zij is niet de enige bekende in de tentoonstelling! De tentoonstelling is ook na de Pride nog een paar weken te zien.


TENTOONSTELLING
Gay Games portretten op Pride-tentoonstelling FemaleXPosition

30 juli t/m 7 augustus 2022 | Student Hotel Amsterdam City, Wibautstraat 129, 1091 GL Amsterdam

Tijdens Pride Amsterdam 2022 (30 juli t/m 7 augustus) is de Student Hotel Amsterdam City omgedoopt tot Pride Hotel. In de tentoonstelling FemaleXPosition is onder meer werk van fotografe Mariët Sieffers (MacSiers Imaging)te zien, waaronder een selectie portretten die zij voor Movisie heeft gemaakt voor het meerjarige storytellingproject over Gay Games Amsterdam 1998 in het kader van de viering in 2023.

Via QR-codes kunnen bezoekers op Movisie.nl de verhalen van de zes geportretteerde vrouwen lezen.

Gay Games Amsterdam 1999-2023

Bijna 25 jaar geleden was Gay Games in Amsterdam 1998 wereldwijd het grootste lhbti+-evenementen ooit met ruim 3.000 vrijwilligers, bijna 16.000 deelnemers, en in totaal zo’n 275.000 bezoekers. Movisie legt de ervaringsverhalen van deelnemers, bezoekers en organisatoren vast en vraagt jongere lhbti+’ers wat we nu van hun ervaringen kunnen leren. Mariët Sieffers (MacSiers Lightning) maakt voor de serie van iedere geïnterviewde een portret. In de tentoonstelling FemaleXPosition zijn portretten plus herinneringen van zes vrouwen te zien die de Gay Games in Amsterdam destijds hielpen organiseren.

Hun mooiste herinnering

Marian Bakker, voormalig fotografe en medewerker IHLIA:

‘De sfeer in de stad was zo bijzonder. De bewoners van Amsterdam waren allemaal heel aardig, heel blij. Toen voelde je eindelijk eens hoe het is om je helemaal thuis te voelen en openlijk rond te kunnen lopen zonder het gevoel dat je er eigenlijk niet mag zijn. Dat was echt geweldig.’

Janine van Doorn, medewerker Mama Cash:

‘Op de dag voor de Openingsceremonie liep ik terug naar het station en een andere lesbo kwam aanlopen die al haar accreditatiepas om haar nek had hangen. We hadden allebei zo’n blik van: Dit gaat onze week worden! De stad is nu even van ons. We zijn in de meerderheid. Dat zal ik nooit vergeten.’

Marjo Meijer,  voormalig arts en mede-initiatiefnemer van Gay Games Amsterdam 1998:

‘Het is een hele grote roze droom geworden. Ik had gedacht: ‘Amsterdam kan dit.’ Nou, tienmaal dubbel en dwars en in het kwadraat! Ongelooflijk, wat een sfeer, wat een vriendschap, wat een liefde sprak eruit. De combinatie van sport en cultuur was perfect. Het was een feest voor de hele stad.’

Riet Willems, uitvaartondernemer:

‘Ik ben een sportmens en het was gewoon fantastisch om de Gay Games voor het eerst mee te maken. Voor mij was het niet een politiek gebeuren. Ik wilde het voetbaltoernooi in Amsterdam graag organiseren omdat het mijn sport is en mijn stad. En het is gewoon kicken!’

Joni Oyserman, gebarentaalwetenschapper:

‘Dat er zoveel internationale doven waren in het Special Needs-team en om daarmee samen te werken. Het hele warme gevoel in het team. Mensen die samenwerkten om er met zijn allen een succes van te maken. We stroopten met zijn allen de mouwen op en linksom of rechtsom: we kregen de dingen voor elkaar. Dat was een super ervaring. Ik heb eigenlijk na de Gay Games nooit meer datzelfde ervaren.’

Lydia la Rivière-Zijdel, docent vechtsport en weerbaarheid:

‘Ik voel meteen weer de emotie van toen ik de ArenA binnen reed. Dat was een overwinning van zoveel dingen tegelijk. Wat mezelf betreft dat we met zoveel mensen met een handicap voorop liepen. Dat we het klaargestoomd hadden ondanks alle shit die er in de laatste week was. Dat wij de eerste Gay Games waren met zoveel openlijk gehandicapten, doven, mensen met hiv/aids e.d. en dat wij ons onderdeel voelden van de gay movement!’

Lees en bekijk hier de hele serie ervaringsverhalen. Het ervaringsverhaal van Lydia la Rivière-Zijdel verschijnt in augustus.


Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is Congres-Regenboogsteden.jpg

CONGRES
Regenboogsteden 2022

14 oktober | Jaarbeurs Utrecht

Movisie organiseert op 14 oktober het Congres Regenboogsteden. Op deze dag komen vertegenwoordigers van alle gemeenten, lokale (lhbti+) organisaties, sociaal professionals en andere geïnteresseerden samen in de Jaarbeurs in Utrecht.

Samen bespreken we regenboogbeleid in de vorm van interessante workshops en sessies, een mooi plenair programma en verschillende netwerkmomenten.

Paul van Yperen doet namens de Initiatiefgroep Gay Games Amsterdam 1998-2023 mee aan de live talkshow Rainbow City Talks: Let’s Talk about Sport. Hoe zorgen we voor een veilig lhbti+ sportklimaat? Wat houden lhbti+ zichtbaarheid, acceptatie en veiligheid in? En belangrijker nog: hoe wordt het ervaren?

Journalist en presentator Barbara Barend is de host van het Congres Regenboogsteden 2022.

Regenboogsteden

Regenboogsteden zijn gemeenten die zich actief inzetten voor de emancipatie, veiligheid en sociale acceptatie van lesbische, homo, bi+, transgender en intersekse personen.

Movisie is al jaren uitvoerder van het programma Regenboogsteden in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Movisie adviseert en ondersteunt gemeenten in regenboogbeleid, ontwikkelt kennisproducten en publicaties én organiseert kennisuitwisseling. Dit doen we in nauwe samenwerking met lokale (lhbti+) organisaties, sociaal professionals en vele anderen.


CONGRES
Dag van Queer & Sport

18 november | Pakhuis de Zwijger, Amsterdam

Jezelf zijn in beweging
Met deze slogan organiseert een aantal clubs en organisaties die zich bezighouden met queer-sport, de dag Queer & Sport in Pakhuis de Zwijger. Ook de initiatiefgroep Gay Games 2023, die het 25-jarige jubileum van Gay Games Amsterdam voorbereidt, is erbij betrokken.

Waar gaat het om
In het congres staat veilig sporten voor iedereen centraal. Overal, op de velden, in sporthallen, langs zwembaden of waar dan ook, moet inclusie het uitgangspunt zijn. Interessante sprekers behandelen het verleden en de ontwikkeling van de queer-sportclubs in Nederland, ontstaan in een tijd dat inclusie nog niet vanzelfsprekend was.

De logische vervolgvraag is hoe het queer-sporten er nu voor staat. Ondanks veel goede bedoelingen en dikke beleidsnota’s voelen veel lhbtqi-sporters zich nog steeds niet altijd prettig bij een niet queersportclub. Hoe kan dat? De vraag is ook waarom er überhaupt nog queerclubs zijn. En zijn de Gay Games nog nodig?

Er is ook een blik op de toekomst: werkgroepen formuleren wensen voor een toekomst waar de sport werkelijk inclusief is voor de hele lhbtq-familie. Daarna is er volop ruimte voor debat en netwerken.

Organisatoren
De organisatie is in handen van Sportclub Tijgertje die veertig jaar bestaat, Gay Swim Amsterdam die 25 jaar bestaat en het platform Pride and Sports. NOC*NSF, Alliantie Gelijkspelen en de John Blankenstein Foundation, Gay Games 1998, de Koninklijke Nederlandse Zwembond KNZB en het Trut Fonds ondersteunen dit belangrijke initiatief.

Voor wie
De dag van Queer & Sport  is bedoeld voor queer-sporters, beleidsmakers, coaches, sportbesturen, overheid, onderzoekers, onderwijs en uiteraard iedereen die zich bezighoudt met het inclusief  maken van sport voor iedereen.

Tijd, plaats en kosten
De dag is op vrijdag 18 november van 09.30 tot 16.30 in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. De entree is 25 euro voor non-profit organisaties en vrijwilligers. Professionele en commerciële partijen betalen 50 euro per persoon.

tot 1 augustus 2023, precies 25 jaar na het startschot van de
Gay Games Amsterdam 1998