‘Daarbij te horen was voor mij een onvergetelijke ervaring’

Deel dit bericht

Dissonant was een groot lesbisch koor met ongeveer 30 vrouwen, dat onder leiding van dirigent Anneke Veenhof deelnam aan het Korenfestival tijdens Gay Games Amsterdam 1998.

Op het repertoire muziek van o.a. KD Lang en Mathilde Santing, met zoveel mogelijk eigen teksten. Bij het optreden in het Concertgebouw was Josee Rothuizen lady speaker.

Tekst loopt door onder de afbeelding

Dissonant in het Concertgebouw tijdens Gay Games Amsterdam 1998, links Josee Rothuizen

Het blijde nieuws

‘Net als veel andere koren traden we in die week ook buiten op, in het Vondelpark, op het Museumplein en andere plekken. Maar hoogtepunt was het optreden in het Concertgebouw.  Als relatief klein koor zongen wij in een volgepakte Kleine Zaal met een dolenthousiast publiek.

‘Ik kondigde de liederen aan en mocht tevens het blijde nieuws vertellen dat ons koorlid Lucie Gunsing, medeorganisator van het korenfestival, precies op deze dag bevallen was van haar eerste kind!’

Tekst loopt door onder de afbeelding

Optreden Dissonant in het Concertgebouw tijdens Gay Games Amsterdam 1998 met dirigent Anneke Veenhoff

Een immens koor

‘De week van de Gay Games was voor mij een geweldige ervaring, zoals dat ook voor veel anderen het geval was. De stad was overgenomen door roze mensen, herkenbaar aan de T-shirts, die elkaar groetten en praatjes maakten.

‘Heel veel contacten zijn daaruit voortgevloeid. Zo was ik bij een ‘oral history’-programma, waar ik een activiste uit de Filippijnen ontmoette. Met haar heb ik later samengewerkt in een lhbtiq+ project.

‘De opening in de Arena vond ik geweldig! Met een immens koor brachten wij een speciaal gemaakte hymne ten gehore.’

Hoe verbindend zingen is

‘De Gay Games en ook de erkenning, o.a. door burgemeester Patijn, hebben veel betekend voor de zichtbaarheid van de lhbtiq+-community. Daarbij te horen was voor mij een onvergetelijke ervaring. En door mee te doen aan het korenfestival merkte ik weer hoe belangrijk en verbindend zingen is.

‘Dissonant heeft na de Gay Games nog vele optredens verzorgd, maar het ledental kromp en in 2016 hebben we onze laatste concerten gegeven.

‘Een mooie ontwikkeling die uit dit alles is voortgekomen, vind ik de opkomst van nieuwe koren zoals het Galakoor met klassiek repertoire, de gezamenlijke optredens van roze koren bij verschillende gelegenheden en de korenfestivals die regelmatig plaatsvinden op allerlei plaatsen in Europa.’

1 reactie

 1. Hoi José,
  Wat een leuk stukje. Ook ik heb jaren deel mogen uitmaken van Dissonant. Eerst met Anneke, opgevolgd door Harriet .
  Ik heb nog contact met een aantal Dissonters . Soms zongen we in een project koor, Soms ontmoeten we elkaar op een andere manier
  Afgelopen herfst troffen we elkaar in het Amstelpark als picknick groep om een eventuele Dissonant reuni te bespreken.
  Dat plan heeft nog helemaal geen handen en voeten. Dus nu ben ik benieuwd wat jij bedoeld met, welkom in augustus 2023. 25 jaar na oprichting.
  Benieuwd naar je antwoord.
  Groet Marijke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *