Ga toch fietsen!

Deel dit bericht

Op woensdag 21 juni 2023 verscheen in de Volkskrant een vijf (!) pagina’s tellend artikel over Gay Games Amsterdam 1998-2023. Voor het artikel met de titel Those’were the gays interviewde journalist Joris Henquet onder meer Agnes Elling (destijds organisator van en deelnemer aan het atletiektoernooi), Dennis Philipse (destijds bezoeker en later initiatiefnemer voor de Gay Games die dit jaar in november in Hong Kong plaatsvinden), Humberto Tan (destijds presentator van de NOS Sport uitzendingen over de Gay Games), Rik van de Westelaken (destijds verslaggever bij AT5) en Paul van Yperen (Initiatiefgroep Gay Games Amsterdam 1998-2023).

Paul was door de krant benaderd voor een ‘klein artikel’ vanwege de serie ervaringsverhalen op Movisie.nl. Het resultaat is een heerlijk, goed geschreven artikel geworden met veel foto’s en een overzicht van de activiteiten die in het kader van het 25-jarig jubileum worden georganiseerd. In die lijst ontbreken overigens nog wel diverse sporttoernooien en een uitzending van AT5 op 1 augustus 2023. Je kunt het artikel hier nalezen. En volg de agenda op deze site voor alle activiteiten.

FIETS

De initiatiefgroep kreeg van elle kanten enthousiaste reacties op het Volkskrantartikel, waaronder een mail van Menno Grootjans, redacteur van het tijdschrift FIETS.

Hij schreef: ‘Naar aanleiding van het artikel in de Volkskrant gisteren! Er was ook een onderdeel ‘wielrennen’. En MTB. En triatlon.

‘Wij van het tijdschrift FIETS – toen vlak bij het Waterlooplein – dachten: dat is een mooi evenement om te verslaan. Contact opgenomen met de organisatie. Iedereen kon meedoen. Wij ook dus!’

Zie onderstaande afbeeldingen voor het artikel.

Menno vervolgt: ‘Sommige zinsneden zijn nogal gedateerd… ‘

‘Uit het artikel dat in no. 8 van 1998 verscheen: “Als het de bedoeling was om homoseksualiteit hoog op de agenda te krijgen waren de Gay Games een zeer geslaagd evenement.

‘Overal kwam je supernichten en dijken van potten tegen, geen krant of journaal dat daar omheen kon of wilde. Handtasjes werpen, de honderd meter op naaldhakken en veel cultuur bereikte de beeldbuis, je zou nog bijna vergeten dat er ook echt gesport werd!

‘Op de fiets bijvoorbeeld. En dan blijkt dat verbroedering weliswaar bovenaan de lijst staat, maar dat ook homo’s en lesbo’s uiteindelijk gewoon als eerste over die streep willen. En de hetero’s die zich op het strijdtoneel waagden waren natuurlijk geen haar beter! Een impressie.”‘

Lees het hele verhaal en, bedankt, Menno!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *