Mijn vriend Michael Bhola

Deel dit bericht

Michael Bhola – op de foto verkleed als engel tijdens een Koninginnedag – was lid van het Gay Games persteam. In de week van 1 tot 8 augustus 1998 bleek zijn geweldige organisatietalent. In en rond de Boekmanzaal in het Stadhuis waar het internationale perscentrum van Gay Games was gevestigd, dirigeerde hij alle internationale televisieploegen die een interview wilden.

Paul van Yperen: ‘Ik was die week woordvoerder namens de Gay Games voor de pers en Michael was mijn rechterhand. Ik luisterde hem soms af als hij bezig met al die media: “Nee, nee, nee, eerst mag zo de NOS, dan pas RTL Nieuws en dan AT5!”

‘Voor de camera’s trok hij dan nog even mijn gele jasje recht en keek kritisch of mijn haar wel goed zat. Pas daarna mocht er gefilmd worden. Toen hij dat nodig vond knipte hij hoogstpersoonlijk mijn haar bij. Midden in de statige Boekmanzaal! Een van de internationale fotograferen heeft het gefotografeerd. Wat zou ik die foto nu graag willen hebben!’

Bi-Games

Hoe hard er ook door de vrijwilligers van het persteam gewerkt moest worden en hoe moeilijk de werkomstandigheden vaak waren, bij een reünie twintig jaar later herinnerde iedereen zich vooral hoeveel er gelachen was.

Michael was de gangmaker geweest. Zo legde hij in de persvakjes een persbericht van woordvoerder Marcella Han-Singh over de aanstaande interculturele Bi-Games. Collega Marcel Hansink keek vreemd op toen een Amerikaanse journalist hem hiernaar vroeg en Mike had de grootste lol.

Tekst loopt door onder afbeelding

Hij liet ons allemaal lachen

Michael was in Suriname aids-voorlichter en radiomaker, later in Amsterdam onder meer veldwerker voor Stichting Mainline en vrijwilliger voor Gay Games Amsterdam 1998.

Maar na de Games ging het mis met Michael. Als sociaal werker werd hij door een verwarde cliënt zo mishandeld dat hij definitief moest worden afgekeurd. Daarna richtte hij zich op vrijwilligerswerk voor de lokale Amsterdamse radio en op zijn familie en vele vrienden.

Op 14 februari 2022 overleed Michael.

Paul: ‘Zijn gezondheid ging steeds verder achteruit. In 2018, bij een reünie, kon hij nauwelijks meer lopen en ondersteunden we hem. Maar hij genoot van alle verhalen en van de bekende gezichten.

Tekst loopt door onder afbeelding

Michael Bhola bij de Gay Games reünie in 2018. Hij kreeg van Jip van Leeuwen alsnog de deelnemersmedaille die hij in 1998 nooit had ontvangen

‘Helaas was Marcel een paar jaar eerder al na een slopende ziekte overleden.

‘Voor hen beiden was Gay Games was de mooiste week van hun leven geweest, vertelde Michael me. Hij had zich zo vrij en in zijn element gevoeld. Het doet me verdriet dat Michael het 25-jarig jubileum komend jaar niet meer kan meemaken.’

Op Michaels Facebookpagina schreef zijn familie na zijn overlijden: ‘Hij had een prachtige soul, gaf onvoorwaardelijke liefde en de warme herinneringen aan hem zijn onuitwisbaar. Hij liet ons allemaal lachen.’

Daar kan het persteam van Gay Games over meepraten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *