Geïnspireerd door de openingsceremonie

Deel dit bericht

In november 2023 vindt in Hong Kong Gay Games 11 plaats. Een Nederlander die al 12 jaar in Hong Kong woont en werkt, Dennis Philipse, zorgde ervoor dat het mondiale lhbti+ evenement voor het eerst in Azië georganiseerd wordt. Waarom nam hij dit initiatief?

Iedereen is gelijk in sport

‘In 1998 woonde ik net in Amsterdam. Ik was 25, had een baan gekregen bij Boomerang Freecards en woonde boven het kantoor aan de Keizergracht. Ik werkte heel hard, zo’n zestig uur per week, en had de aankondiging van de Gay Games niet meegekregen.

‘Vrienden namen me mee naar de opening, maar ik wist totaal niet waar ik heen ging. Overal in de stad hingen de gele Gay Gamesvlaggen en waren er activiteiten.

‘Ik vond die Openingsceremonie fantastisch: niet gericht op de toeschouwers maar op de deelnemers. In sport is iedereen gelijk, ongeacht waar je vandaan komt, welke religie je hebt of wat je seksuele oriëntatie is – iedereen is gelijk.’

Applaus van duizenden

‘In de acht jaar dat ik met het evenement in Hong Kong bezig ben droom ik dag en nacht over de Gay Games. Ik schaam me er soms een beetje voor, maar mensen zien mij als Mr. Gay Games.

‘Ik heb veel gelezen van en over Tom Waddell – de founding father van de Gay Games – om te begrijpen wat zijn visie was. Waddell was als deelnemer aan de Olympische Spelen in 1968 in Mexico openlijk homo. Bij de openingsceremonie liep hij door het stadion en kreeg hij applaus van duizenden mensen. Dat gevoel wilde hij aan elke lhbti+ persoon geven. Iedereen moet zich een olympiër kunnen voelen.’

An amazing job!

‘Gay Games Amsterdam 1998 was overweldigend, heel groots, iets wat ik nooit eerder in mijn leven heb meegemaakt. Er gebeurde zoveel en met name dat beeld, dat ik mijn deur opendeed, al die vlaggen zag en dacht wow!

‘De Gay Games in Amsterdam waren de eerste buiten Amerika. Sindsdien hebben er meer in Europa plaatsgevonden – in Keulen in 2010 en in Parijs in 2018, maar die in Amsterdam waren het grootst.

‘Dat hebben ze enorm goed gedaan, want in die tijd was er nauwelijks internet, geen Facebook en Twitter en toch hebben ze al die deelnemers geworven. An amazing job!

‘Wat ook bijzonder was, en wat geen enkele andere stad hen heeft nagedaan, is dat ongeveer de helft van de deelnemers vrouw was.

‘Amsterdam heeft daarmee iets heel bijzonders voor elkaar gekregen. Het was een waanzinnig evenement, echt fantastisch, en het had een hele positieve invloed op Amsterdam.’

Coverfoto: affiche voor de opening/sluiting in de Arena

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *