Lhbti+’ers uit Oekraïne

Deel dit bericht

Andriy Maymulakhin is oprichter en coördinator van Nash Mir (Onze Wereld), een belangrijke lhbti+ organisaties in Kiev, en een van de twee deelnemers uit Oekraïne aan Gay Games Amsterdam 1998.

Het was voor hen, burgers van de voormalige Soviet-Unie, nog steeds vrijwel onmogelijk om naar dergelijke festiviteiten te gaan. Maar Gay Games Amsterdam had een speciaal fonds opgericht om deelname van homoactivisten uit dit soort landen te financieren. Daarom konden deze twee personen uit Lugansk Oekraïne officieel vertegenwoordigen op de Vijfde Gay Games.

Een beetje triest

Samen liepen zij tijdens de Openingsceremonie de ArenA binnen: ‘We voelden ons een beetje triest – een van de grootste Europese landen met 50 miljoen inwoners werd vertegenwoordigd door slechts twee personen. Maar leden van andere teams kwamen naar ons toe om ons te begroeten en aan te moedigen, gewoon om een paar woordjes te zeggen – en het werd geweldig!’, vertelt Andriy.

Ze namen deel aan het internationale Story Telling Festival met als thema mensenrechten van queere mensen in Afrika, Azie/Oosteuropa en Latijn-Aamerika. Lutz van Dijk was de organisator. Dit inspirerende festival bestond uit drie avondprogramma’s met verhalenvertellers en entertainment. Het bracht lhbti+-personen uit de hele wereld samen om hun eigen persoonlijke coming out-verhalen te delen in de Rode Hoed.

Story Telling Festival

Erkenning

Nash Mir heeft in zijn twintigjarige bestaan veel obstakels moeten overwinnen.

‘In 1991 was Oekraïne het eerste land van de voormalige Sovjet-Unie dat homoseksualiteit legaliseerde. Het was een juridische maatregel, vooral om toenadering tot Europa te vergemakkelijken. Een publieke discussie is er niet aan vooraf gegaan. In de praktijk is er dan ook niet veel van te merken’, aldus Andriy in een artikel in Trouw in 2006.

‘De eerste strijd ging om de erkenning van Nash Mir als publieke organisatie. Zo mochten de termen ’homo’ en ’lesbisch’ niet in de naam voorkomen. Juridische ambtenaren hebben zelfs advies ingewonnen bij medici om hun argumenten kracht bij te zetten. Maar wij kregen hulp van Amnesty International. De overheid had uiteindelijk geen enkele grond onze volledige naam te verbieden.’

Tekst loopt door onder afbeelding

Andriy doet onderzoek voor Nash Mir bij IHLIA (2003)

Maart 2022 in Oekraïne

Andryi laat ons per mail weten: ‘Ik zit op zo’n 30 kilometer van de frontlinie, we horen elke dag explosies, maar er zijn tot nu toe gelukkig geen bommen op ons gevallen.

‘Mijn partner Andrii Markiv is bij de Nationale Garde van Oekraïne gegaan. Ik ben erg trots op hem! Twee dagen later vuurden Russische troepen raketten af op zijn eenheid. Een paar uur later sms’te hij me: “Ik ben geboren in een hemd!” Dat betekent zoveel als: geboren met een zilveren lepel in de mond. Het is verschrikkelijk.

‘Onze taak is nu om te overleven en ons land te beschermen. We hopen en vertrouwen op de overwinning van Oekraïne. Het kan gewoon niet anders. En na de oorlog zullen we zeker terugkeren naar ons dagelijks werk – het bevorderen van lhbti+-rechten om van ons land een betere plek te maken.

‘Слава Україні! – Героям слава! Glorie aan Oekraïne! – Glorie aan de helden!’

Wil je Nash Mir steunen?

Andriy Maymulakhin schrijft: ‘Het banksysteem van Oekraïne werkt nog steeds naar behoren. We ontvangen voortdurend kleine donaties, PayPal en bankoverschrijvingen zijn beschikbaar.’

Mail naar: coordinator@gay.org.ua of maak geld over .

Coverfoto: landenbord bij de opening van Gay Games Amsterdam 1998 in de ArenA; rechts: Andriy Maymulakhin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *