Margaretha Louwers

Deel dit bericht

‘Je leefde het leven op eigenzinnige wijze.’ Deze zin staat op de rouwkaart van Margaretha Louwers, die op 11 mei jl overleed, en deze typeert haar helemaal.

Margaretha was manager Cultuur van Gay Games Amsterdam 1998 en degene die de contouren van het Cultuurprogramma met passie, visie en deskundigheid een definitieve vorm gaf.

Coverfoto: gemaakt door Marian Bakker

Margaretha was beeldend kunstenaar en kwam in eerste instantie als vrijwilliger bij de Gay Games binnen. Ze twijfelde of ze zich wel voor een roze organisatie in wilde zetten, maar na een avondje filosoferen met haar goede vriend David bedacht ze dat ze het toch ging doen. Ze besefte dat de zichtbaarheid van lhbti’ers confronteert en dat Gay Games zo’n confrontatie was en nodig was. Door de Gay Games moest iedereen over homoseksualiteit gaan nadenken, vond ze.

Ongeveer een jaar voor de start van de Games werd ze (de derde) manager Cultuur en rondde ze af wat de eerste twee managers in gang hadden gezet.

Ze stelde een goed team van medewerkers en vrijwilligers samen en verstevigde de banden met talloze deelnemende kunst- en cultuurinstellingen in Amsterdam. Ze regelde dat kunstenaar Sam Drukker treffende schetsen maakte van haar Cultuurafdeling. Via een zelfgemaakt bulletin en de portretjes van Sam presenteerde ze Jeroen, Jacqueline, Ken, Maartje, Sacha, Janine en zichzelf, en vooral het Cultuurprogramma, op creatieve wijze aan de rest van de collega’s.

Ze vocht er – met de absolute steun van Sportmanager Jip – voor dat cultuur voor de buitenwereld net zo zichtbaar werd als sport en het motto ‘Friendship through Culture and Sports’ nageleefd werd.

Dankjewel voor alles dat je voor Gay Games Amsterdam 1998 betekend hebt, Margaretha! Dankzij jou konden duizenden bezoekers en deelnemers vanuit de hele wereld in augustus 1998 kennismaken met de kwaliteit en diversiteit aan kunst en cultuur uit de lhbti-leefwereld in Amsterdam.

Het ga je goed, waar je ook bent.

Prijsuitreiking namens Gay Games Amsterdam 1998 tijdens Gay Songfestival, Jacobiberg Arnhem in 1997. (Foto: Marian Bakker)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *