Nog steeds volop queer sport: doe mee en herbeleef de Gay Games nog een keer

Deel dit bericht

Tijdens Gay Games Amsterdam 1998 waren er zo’n 30 sporten. Marc van den Broek keek naar het sportaanbod tijdens de Pride-weken van 22 juli – 6 augustus 2023 in Amsterdam en beschrijft wat overgebleven is en wat nieuw.

De echo van Gay Games

Bij de Gay Games in 1998 was Amsterdam vergeven van de sporters. Bijna elke sporthal of andere sportplek was in gebruik om de bijna 15 duizend deelnemers te laten bewegen. En sindsdien worden er elk jaar begin augustus in Amsterdam sportevenementen georganiseerd gericht op de regenboogcommunity. De echo van de Gay Games klinkt door tijdens de Amsterdam Pride, nu Queer & Pride Amsterdam.

Niet meer weg te denken sporten 

Ook dit jaar, 25 jaar na de Gay Games, is er een vol sportprogramma, sinds enige tijd gecoördineerd door Pride and Sports. Er zijn de oude bekende sporten, zoals hardlopen, de Pride Run van Rainbow Athletics. Dit keer is de start bij café-restaurant Polder in Amsterdam-Oost.

Ook de Love Swim is niet meer weg te denken van de sportkalender rond Queer & Pride Amsterdam. Lekker zwemmen in de Amstel vanaf het roeicentrum Berlage.

Tennis, bridge, roeien en schaken zijn sporten die ook tijdens de Gay Games werden georganiseerd en nu nog steeds op het programma staan.

Voor elk wat wils

Bijzonder is dat er in 2023 een flink aantal nieuwe sporten bij zijn gekomen om iedereen van de lhbti+-familie zo goed mogelijk te bedienen. Nieuw is het transzwemmen, je kunt je daarvoor inschrijven en het zwembad wordt vlak voor het evenement bekend gemaakt.

Ook nieuw is de aandacht voor urban sports. Op 22 juli komen op het Museumplein, na afloop van de Pride Walk, safe spaces waar je veilig kunt sporten op een manier zoals jij dat wilt. Denk hierbij aan sporten als skateboarden, 3×3 basketball, stepping, bouldering, free-run, rollerskate, breakdance, calisthenics.

Maar er is meer. Een fietstocht op zondag de 23ste juli, queer skaten tijdens Roze Kwaku in het Nelson Mandelepark in Amsterdam-Zuidoost. Op die dag wordt daar ook een voetbaltoernooi gehouden voor dames: het Colourful Pride Damesvoetbal 16+ toernooi. En verder windsurfen, introductie tot pilates, crossfit.

Inclusie in de sport – zichtbaarheid en verbinding 

Meestal staat bewegen centraal, maar niet altijd. Er wordt ook over queer sport gepraat. Maandag 24 juli organiseert Pride and Sports een openbaar panelgesprek over: inclusie in de sport, hoe ver zijn we? 

Dit moet het doel van de week vol sport beter onder het voetlicht te brengen: zichtbaarheid en verbinding met accent op de meer gemarginaliseerde groepen, de verschillende genders en identiteiten. Iedereen moet zichzelf kunnen zijn in beweging. Toegang gratis mits van tevoren aangemeld

Informatie over alle sporten en het panelgesprek en hoe je je kunt aanmelden, is terug te vinden op de agendapagina van deze website en op de site van Pride and Sports.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *