‘Onze stad die echt van ons was’

Deel dit bericht

Op het moment dat er begonnen werd met zwemmen speciaal voor homo’s en lesbiennes werd Dia Huizinga lid van de zwemvereniging die nu Gay Swim Amsterdam is. Ze kon nog niet goed zwemmen, maar wilde per se deelnemen aan de Gay Games als die in Amsterdam gehouden werden. Elk jaar ging ze met de zwemclub naar het Kersttoernooi in Frankfurt. Ze trainde hard en zelfs zo hard dat ze een maand voor de Gay Games een liesblessure opliep waardoor ze niet meer mocht zwemmen. Toch deed ze mee. Maar het ging allerbelabberdst, vertelt ze. 

Beeld: Dia Huizinga

Ik moest alsmaar nee zeggen 

‘Toen bekend werd dat de Gay Games naar Nederland kwamen werd ik meteen vrijwilliger. Ik werkte mee aan het vrijwilligersblad dat Inzet heette. Met dit tijdschrift wilden we de vrijwilligers een gevoel van verbinding met elkaar en met de Gay Games geven. Ik interviewde andere vrijwilligers en sporters. Als redactie kwamen we maandelijks bijeen. Het was voor het eerst na mijn radicaal- lesbische periode dat ik weer met mannen samenwerkte, wat goed beviel. Dit heb ik een jaar of twee gedaan.

‘Tijdens de Games was ik vrijwilliger in de Stopera. Ik stond bij de deur waar mensen niet doorheen mochten, dat vond ik erg vervelend: ik moest alsmaar nee zeggen. Maar omdat ik zo lang vrijwilliger was geweest kreeg ik wel een zak vol met Gay Gamesparafernalia: een petje – waar is dat petje? -, een T- shirt, een boek en vast nog meer.’

Tekst loopt door onder afbeelding

Dia Huizinga 1997 (foto: Marian Bakker) 

Een waanzinnige ervaring

‘Het mooist vond ik de intocht in de ArenA. Als deelnemers van het gastland kwamen we als laatsten binnen. Het wachten buiten de Arena duurde en duurde, maar toen we naar binnen mochten was dat een waanzinnige ervaring, een stadion vol met juichende mensen, luide muziek, een rij vol knappe jongens die dansten en ons welkom heetten en toezwaaiden! Dat herinner ik me nog zo goed. Waar ik uiteindelijk zat en meer van het programma herinner ik me niet. 

‘En ook de tram die vol zat met mensen met de deelnemerskaarten om hun nek, allemaal gay en lesbisch – we hadden toen nog niet al die letters. De hele stad vol met homo’s en lesbiennes. Er waren geen andere toeristen want de gays hadden alle hotelruimtes geboekt. Dat was nog wel het allermooiste: onze stad die echt van ons was.’

Tekst loopt door onder afbeelding

Leden van Gay Swim Amsterdam, links voor Dia 

Vriendschappen en liefdes 

‘Naar mijn idee ligt de betekenis van de Gay Games vooral in al die gay-sportverenigingen die voor en na de Games zijn opgericht. Hierdoor hebben heel veel mensen die zich identificeren met hun seksuele geaardheid zich op fysiek en sportief gebied kunnen ontwikkelen. Er zijn vriendschappen en liefdes ontstaan op andere gebieden dan de kroeg of de disco. 

‘Met de sportverenigingen gaat het goed, ze zijn groeiende en een hele groep jongeren die nog niet geboren waren tijdens de Gay Games weet hun weg naar de sport te vinden. Zelf ben ik nog steeds lid van Gay Swim Amsterdam en in 2022 was ik medeorganisator van de dag van Queer en Sport waarin queer sporters en bonden met elkaar kennismaakten.’

Leden van Gay Swim Amsterdam; midden voor Dia, helemaal rechts op de foto Bob van Schijndel, de oprichter van Gay Swim Amsterdam en initiatiefnemer van het Homomonument 

1 reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *