Verbazing – twee Duitse deelnemers in Amsterdam

Deel dit bericht

‘Eind jaren tachtig en in de jaren negentig was ik actief in Tijgertje dat ooit begon als zelfverdedigingsorganisatie voor homo’s. Tijdens de Gay Games in 1998 bood ik een slaapplaats aan twee leden van onze Berlijnse evenknie, Gaysha.’

Aan het woord Peter Goedkoop die het als karateka tot de bruine band bracht, maar zelf niet meedeed aan de Gay Games.

‘Wietplantage’

‘Thomas en Axel kwamen een paar dagen logeren. In die tijd rookte ik nog wiet en probeerde ik thuis mijn eigen wiet te kweken. De verbazing van beide jongens was groot dat ze werden ondergebracht in mijn werkkamer, tevens ‘wietplantage’ – de toen toegestane vijf planten.

‘Het kwam overigens wél aardig overeen met de gedachten die ze over Amsterdam hadden! Mijn wiet haalde het echter bij lange na niet bij die van de coffeeshops, dus op Thomas’ verzoek heb ik toen een grammetje voor hem gekocht.

‘Ik draaide een paar jointjes – daar was hij zelf niet handig in – en riep, als een moeder die haar kinderen voor het eten roept, met zalvende stem: “Thomas! Deine Drogen!“‘

Tekst loopt door onder de afbeeldingen

Gekust door de wethouder

‘Zelf had ik andere beslommeringen, maar beide jongens deden mee aan het karatetoernooi. Hoewel ze niet in de prijzen vielen, hadden ze in Amsterdam de tijd van hun leven – ze vielen van de ene verbazing in de andere.

‘Bij de slotceremonie van dat toernooi werden ze toegesproken door wethouder Duco Stadig, als locoburgemeester met ambtsketen, en kregen ze hun deelnemersmedaille omgehangen. Wat een belevenis!

‘Ze kwamen thuis, medaille om de nek en nog voor ze goed en wel boven waren riepen ze verrukt: “Wir sind vom Stadtrad geküsst!” Dat vonden ze héél bijzonder.’

“Er ist auch gay!”

‘In die tijd werkte ik op het stadhuis, maar Duco Stadig kende ik op een andere manier. We hadden elkaar namelijk ontmoet bij Tijgertje. Ik kon mijn logees daarom verbazen met het verhaal dat Duco en ik elkaar wel eens flink geschopt en geslagen hadden. Ik legde daarna uit dat dat jaren eerder gebeurde tijdens die zelfverdedigingslessen. “Also, er ist auch gay!” “Wirklich?

‘Thomas en Axel hebben een paar geweldige dagen meegemaakt in Amsterdam. Als dank voor de logeerpartij kreeg ik een fraai Gaysha-T-shirt dat ik nog steeds heb.’

Coverfoto: Een karatedemonstratie door leden van Tijgertje in de aanloop naar Gay Games Amsterdam 1998 (Foto: Marian Bakker)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *