‘Ik heb gehuild toen het afgelopen was’

Deel dit bericht

Aubert van Engelen (foto midden) was niet direct betrokken bij de organisatie van de Gay Games, maar heeft wel een mooi verhaal.

Hij werkte indertijd bij IDTV dat de openings- en sluitingsceremonie in de Arena en de feesten op de Dam organiseerde. Aubert woonde af en toe de brainstormsessies van het creatief team bij, maar hij werkte ook voor TROS Triviant en maakte een aflevering over de Gay Games.

Moeilijk om sporters te vinden

‘De opnames waren al een half jaar van tevoren, maar het lukte me om deze aflevering een week voor de start van de Gay Games uit te laten zenden, op 20 juli 1998.

‘Het was heel moeilijk om sportende deelnemers te vinden. Uiteindelijk deden John Blankenstein (voetbalscheidsrechter en homorechtenactivist; foto rechts), Tim Dekkers (sportjournalist; foto links), Marc Janssens (Gay Gamesdirecteur) en Willemien Ruijgrok (COC Nederland) mee.

‘Twee teams van twee speelden tegen elkaar. Presentatrice van het programma was Tineke Verburg. Ze was immens populair. Wekelijks keken een miljoen mensen.’

Tekst loopt door onder de afbeelding

Tineke snijdt een verjaardagstaart van Triviant aan

Je staat nu op plaats 4!

‘Tineke was heel open, maar niet erg geïnvolveerd in het homogebeuren. Vlak voor de opnames zei ik fijntjes tegen haar: “Je bent niet zo populair bij de gays, je staat op de 80e plaats….”

‘Uit mijn duim gezogen natuurlijk. Dat kon ze niet op zich laten zitten. Tijdens de show had je steeds van die promo’s, dus wat deed Tineke? Ze riep reclameboodschappen in de trant van: “Ik ga naar de Gay Games. Jij toch ook!” of “We gaan met z’n allen naar de Gay Games!”

‘De kijkcijfers waren puik, een groot publiek werd hiermee bereikt. Helemaal perfect een week voor de Games. Na de uitzending belde ik Tineke: “Je bent enorm gestegen, je staat nu op plaats 4!”‘

Het gevoel dat je toen had

‘Zelf heb ik niet meegedaan, maar ik ben wel overal geweest. Pas in Sydney in 2002 nam ik met een aantal Smashing Pinkers deel aan het tennistoernooi en nog later ben ik ook gaan zwemmen bij Upstream.

‘De Gay Games in 1998 hebben heel veel voor mij betekend. Het gevoel dat je toen had, dat je weet wat het is om ‘gewoon’ te zijn – het gevoel dat hetero’s hebben. Tegen mijn ex uit Denemarken heb ik gezegd: “Je moet komen, dit is zo uniek, zo bijzonder.” Ik heb gehuild toen het afgelopen was.’

Aubert van Engelen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *