Harvey Fierstein op toer met Bob en Betty

Deel dit bericht

De foto’s hangen thuis bij zangeres Wilma Bakker ingelijst aan de muur. In de zomer van 1998 trad zij als Betty op in de voorstelling ‘Bob en Betty’ tijdens de Gay Games boat tours van Holland International. Uit de foto’s blijkt dat er verschillende beroemdheden meetoerden, onder wie Harvey Fierstein.

‘Holland International was natuurlijk geïnteresseerd om iets met de Gay Games te doen omdat dat voor hen inkomsten waren. En wij als acteurs vonden het leuk om er een voorstelling van te maken.

‘We hebben toen met Holland International afgesproken dat de tour langs plekken ging waar iets te vertellen viel over de geschiedenis van homo’s en lesbische vrouwen. Bob werd gespeeld door een acteur in travestie, Armand Pol. Maar er was zoveel belangstelling dat er nog een Bob en Betty bij kwamen.*

‘De hele dag door hadden we die tours! Op een gegeven moment werden we zelfs herkend in de stad: “Hé, Bob en Betty!” De hilariteit rond Bob en Betty werd steeds groter. Maar als je me vraagt wat ik toen gezegd en gezongen heb, dan moet ik dat opzoeken.’

Tekst loopt door onder de afbeeldingen

Raden maar! Harvey Fierstein op de foto linksonder en Betty is de blondine

‘We hadden een polaroidcamera waarmee je iedereen kon vastleggen en dan konden we meteen de foto meegeven. Van die foto’s heb ik een compilatie gemaakt en die hangt bij mij thuis. Dat zijn de enige foto’s die ik nog heb. De rest heb ik weggegeven. Die hele week was een grote bubbel.’

*Bob & Betty Canal experience cruise ‘Gay history of Amsterdam’, Forbidden Water production door componist en producent Alan Belk (die ook samen met Daniel Cohen de Gay Games hymne Rhythm of the Rainbow maakte) & medeproducent Lasca Ten Kate van Vocal Delivery. 

Bob werd gespeeld door acteurs John van Eerd en Armand Pol. Betty door actrices Lieke Defize, Lasca Ten Kate en Wilma Bakker. Regie en teksten Daniel Cohen.

Wilma Bakker maakt onder de naam Blond en Blauw Theater diverse voorstellingen. Zij was special guest op 1 augustus 2022 bij de opening van de minitentoonstelling ‘Herinneringen aan Gay Games Amsterdam 1998’ bij IHLIA. Haar portret, gemaakt door MacSiers Imaging, is tijdens de Pride te zien in een tentoonstelling van het werk van MacSiers in het kantoor van Thuysmakelaardij, JM Kemperstraat 70 A, Amsterdam.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *