Een kleine, mooie anekdote

Deel dit bericht

Op Movisie.nl groeit de serie ervaringsverhalen van Gay Gamesdeelnemers, -bezoekers en -organisatoren steeds verder. Lees het nieuwste verhaal van Joni Oyserman: ‘Veel dove mensen zeggen dat ze nooit meer zo’n fijne bubbel hebben meegemaakt.’

Gebarentolk bij het interview was Gerdinand Wagenaar die in 1998 ook tolkte bij Gay Games Amsterdam 1998. We vroegen hem ook naar zijn mooiste herinnering.

Gerdinand: ‘In 1989 vloog ik voor de eerste keer naar Amerika voor The Deaf Way, het eerste mondiale dovencultuurfestival. Daar ontmoette ik een dove man, Clayton Valli. Een dove dichter, een linguïst, die me voor het eerst liet zien dat er ook gebarentaal poëzie bestond.

‘Hij gaf een lezing die me altijd is bijgebleven. Hij werd een idool voor me. Ik had geen idee wat zijn seksuele voorkeur was, maar bij de Gay Games was hij een van de vrijwillige tolken.

‘Tijdens de openingsceremonie in de ArenA speelden mensen ‘Come together’ van The Beatles en dat was de eerste keer dat ik een hele andere gebarentaalinterpretatie te zien kreeg: Clayton was een gay man en tolkte “we komen allemaal tegelijk klaar”.

‘Ik heb het nog op een oude VHS-band staan. Daar was een dichter aan het werk die even zichzelf mocht zijn. Zo kun je dat nummer dus ook interpreteren.

‘Het was ook de eerste keer dat dove mensen zelf bij concerten gebarentaal tolkten. Ik herinner me Tom Uitdenboogaard die Willeke Alberti mocht tolken en die was zo blij, zo trots. Ik was zijn aangever en Tom stond op het podium naast Willeke Alberti en  vertaalde mijn Nederlandse gebarentaal internationaal. Hij ging helemaal uit zijn dak.

‘Tot op nu is de positie van dove gebarentolken in Nederland niet goed geregeld. We zijn nu eindelijk zo ver dat de eerste twee mensen die zelf doof zijn als tolk geregistreerd worden. Na 24 jaar terugkijkend is dat toch wel een lang proces. Toen was er een doorbraak en hebben we laten zien dat het kon, dus laten we eens een beetje op gaan schieten.’

Coverfoto: Joni Oyserman die aan het tolken is tijdens een bijeenkomst in Rialto, december 1996

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *