Burgemeester Patijn verwelkomt Gay Games

Deel dit bericht

Burgemeester Patijn heet je welkom.

Gay Games Amsterdam 1998 had een geweldige ambassadeur in de persoon van burgemeester Schelto Patijn. Op een promovideo sprak hij vanuit de Amsterdam ArenA – met zijn ambtsketen om en geflankeerd door twee Gay Games vlaggen – de wereld toe: ‘Come to Amsterdam, the Gay Way to Europe!’

Die promo werd bij allerlei bijeenkomsten en op kleine tv-stations vertoond. Ook in de brochure die deelnemers bij de accreditatie kregen verwelkomde de burgemeester iedereen. Deelnemers en bezoekers waardeerden dit.

Bij de Openingsceremonie werd Patijn tot zijn grote verbazing luidkeels door alle aanwezigen toegejuicht.

Tekst loopt door onder afbeelding

Jip van Leeuwen werkte als ambtenaar voor de gemeente Amsterdam mee aan talloze topsportevenementen en was als directeur Sport van Gay Games Amsterdam 1998 de drijvende kracht achter het sportgedeelte.

Op 1 augustus 1998 begeleidde hij de burgemeester tijdens de Openingsceremonie in de Amsterdam ArenA: ‘Toen Patijn opkwam ging iedereen klappen, klappen, klappen. Na zijn toespraak bleef het publiek maar klappen. “Burgemeester, nog een rondje op het podium maken”, zeiden we. En daar ging ie.’

De lhbti’ers hadden Patijn in hun hart gesloten en hij hen. De Gay Games week werd voor Schelto Patijn een hoogtepunt in zijn loopbaan.

Jip van Leeuwen: ‘Tijdens die hele Gay Gamesperiode ben ik enorm gesteund door de gemeente. Frank de Grave, wethouder en locoburgemeester van Amsterdam, was de eerste die in New York in 1994 zei dat Amsterdam “the best Gay Games ever” zou gaan organiseren. Ook wethouders Jikkie van der Giessen en Pauline Krikke waren een grote steun, en burgemeester Patijn natuurlijk.

‘Dat was een bijzondere man, die heeft mijn hart gestolen. Na de Gay Games hoorde hij wat het evenement de gemeente financieel had opgebracht (ca. 127 miljoen gulden aan de buitenlandse bezoekers; in totaal ca. 200 miljoen, red.) en dat, als een bepaald achterstallig bedrag niet betaald werd, een faillissement zou worden uitgesproken. Hij heeft er toen voor gezorgd dat dat bedrag er kwam.

‘In 2007 was ik bij de uitvaartdienst van Patijn in de Westerkerk. Daar sprak toenmalig burgemeester Job Cohen. Hij noemde de vele bijzondere gebeurtenissen die in de ambtstermijn van Patijn hadden plaats gevonden. Daarna was het even stil, maar toen ging hij verder: “Wat Schelto echter het meest waardevolle in zijn stad heeft gevonden waren de Gay Games. Daar was hij zo trots op en geëmotioneerd over!” Doodse stilte in de kerk en ik kreeg opzij en in mijn rug allemaal porren. Ja, ik kon het niet droog houden.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *