Amsterdam werd geel!

Deel dit bericht

Wat iedereen zich 25 jaar later herinnert was dat heel Amsterdam een en al Gay Games was van 1 tot en met 8 augustus 1998. Overal hingen vlaggen en banieren, maar ook heel veel winkels waren in Gay Gamessferen ingericht.

Degene die dat als vrijwilliger coördineerde was boekhandelaar Willem Heemstra.

Coverfoto: Willem Heemstra

Het originele Gay Gamesfluitje

‘Ik heb een album met allerlei herinneringen uit die tijd. Hier is een krantenknipsel met de kop Amsterdam wordt geel! En daaronder de tekst:

‘”Geel is de kleur van de Gay Games. Om de 15.000 deelnemers uit maar liefst 62 landen een hartelijk welkom te bereiden hebben verschillende organisaties het plan opgevat om de stad zo geel mogelijk aan te kleden. De Amsterdamse winkeliers en horeca kunnen allemaal meedoen. Men kan bijvoorbeeld de etalage inrichten met een gratis beschikbaar promotiepakket. Dit pakket bevat onder meer de bekende gele posters met het vrolijke Gay Gameslogo, een box met kaarten, kunstaffiches van internationaal bekende kunstenaars, folders, stickers en het originele Gay Gamesfluitje.

‘”Winkeliers die geïnteresseerd zijn in dit pakket kunnen contact opnemen met Gay Games Amsterdam 1998 t.a.v. Wim Heemstra / Media afdeling.” Winkeliers konden ook een fax sturen.’

Tekst loopt door onder afbeeldingen

De gekste winkels boden zich aan

‘Daar was iedereen zo blij mee. De gekste winkels boden zich aan: “Ik wil dat materiaal ook hebben!” Dat heb ik gecoördineerd en toen ben ik op mijn fietsje gestapt en langs al die winkels gegaan.

‘Die kunstaffiches van Kees Ruyter waren natuurlijk prachtig. Die van Robert Wilson en Catherine Opie heb ik nog. Ik kwam bij boekhandels als Atheneum, bij schoenenzaken, een hairstylist, bij veel horeca, zoals de Reality Bar en Hans en Grietje. Iedereen vond het leuk.

‘Veel zaken zoals Oibibio of Muziekhandel Valerius bestaan niet meer.  Beekwilder tegenover het station had echt uitgepakt. Het grappigste vond ik een uitvaartbedrijf dat de etalage helemaal in Gay Gamesstijl had gemaakt. Al die etalages heb ik gefotografeerd. Ik was er heel trots op.’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *