Danny Andreas’ foto’s

Deel dit bericht

Danny Andreas maakte veel foto’s tijdens de Gay Games en wijdde er zelfs een foto-expositie aan in café het Paleisje. Op ons verzoek selecteerde hij zes van zijn favoriete foto’s uit 1998 en vertelt zijn herinneringen erbij.

Foto 1
Op de eerste foto helpen twee atleten elkaar bij de warming up in Friendship Village. Deze foto is bijzonder voor mij, omdat het precies dat uitstraalt – vriendschap en broederschap –  wat kenmerkend was voor de Gay Games.

Foto 2
Bij de openingsceremonie kwam ik deze deelnemer uit Turkije tegen. Hij wilde niet herkenbaar op de foto, omdat hij nog niet uit de kast was. Deze foto toont aan hoe noodzakelijk evenementen als de Gay Games zijn om de lhbti+-gemeenschap zichtbaar te maken en hoe belangrijk deze evenementen zijn voor hen die nog niet uit de kast zijn.

Foto 3
Chicks with Dicks bij een bushalte op de NDSM-werf. Tijdens de Gay Games was de tolerantie in de stad Amsterdam op een hoogtepunt. Er heerste een enorm gevoel van vrijheid om te zijn wie je wilt zijn en je te uiten zoals je je wilt uiten. Deze mate van tolerantie is daarna nooit meer voorgekomen in Amsterdam. Dit maakt deze foto voor mij bijzonder.

Foto 4
In 1998, ten tijde van de Gay Games, was het homohuwelijk, dat in 2001 voor het eerst werd afgesloten, al een hot item. In hotel Krasnapolsky werden ‘schijnhuwelijken’ gesloten. Deze foto illustreert goed wat er toen op de lhbti+-agenda stond en dat sommige wensen ook werkelijk waarheid worden.

Foto 5
De Gay Games waren niet alleen een samenkomst van lhbti’ers maar ook van vele verschillende culturen. Amsterdam was voor even weer het centrum van de wereld en in ieder geval de Gay Capital van de wereld. Iets, wat het daarna jammer genoeg nooit meer is geweest. Deze foto belichaamt voor mij de vreugde, culturele inclusiviteit en het activisme tijdens de Gay Games.

Foto 6
Behalve sportactiviteiten werden er vele verschillende activiteiten georganiseerd, van politiek activisme tot bijeenkomsten voor slechthorende lhbti’ers. Ook vonden er in de hele stad feesten en evenementen plaats. Op de laatste avond trad de queen of de lhbti+-gemeenschap op tijdens de Closing Party in the Docklands. Het was een ongeëvenaard optreden en een waardige afsluiter voor een hoogtepunt van de lhbti+-gemeenschap in Amsterdam.

1 reactie

  1. Boven mijn bed hangt een foto die door Danny tijdens die week is gemaakt. Ik ontarm Frau Antje voor de Stopera. Geniet er nog elke dag van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *