Uitgelicht: Catherine Opie

Deel dit bericht

In het kader van het Cultuurprogramma werd een zestal kunstenaars, internationaal bekend om hun eigenzinnige visie, uitgenodigd een poster te ontwerpen voor Gay Games Amsterdam 1998, geïnspireerd door het motto Friendship through Culture and Sports.

Coverfoto: Poster van Catherine Opie

Het waren Catherine Opie (VS), Nicole Eisenman (Frankrijk/VS), Bhupen Khakhar (India), Georgi Gurlanov (Rusland), Wolfgang Tillmans (Duitsland) en Robert Wilson (VS).

We lichten er een uit: Catherine Opie, fotograaf. Zij portretteerde een vrouwelijke sporter met een tatoeage op haar arm. In GayNews verscheen een artikel over dit project (april 1998). Hieruit citeren we hoe Opie haar keuze voor deze beeltenis toelichtte.

‘De tatoeage van twee worstelende vrouwen is ter viering van een sport die ook voor vrouwen openstaat tijdens de Gay Games. Bij andere sportieve evenementen, inclusief de Olympische Spelen, is het een door mannen gedomineerde sport waarbij vrouwen worden geweerd.’

Tekst loopt door onder de afbeeldingen

Presentatie posters tijdens Persconferentie op 19 februari 1998 in het Stadhuis: Catherine Opie met haar werk (foto Marian Bakker)
Uit artikel Gay News (April 1998) van Rob Blauwhuis

De affiches werden toegestuurd aan allerlei gay en lesbische organisaties wereldwijd ter promotie van het Cultuurprogramma en waren te koop tijdens de Gay Games in o.a. het Stedelijk Museum en het Stadhuis. Tevens was werk van een aantal van deze kunstenaars te zien van 27 juni tot 23 augustus 1998 in de expositie From the Corner of the Eye in het Stedelijk.

Nog t/m 12 februari 2023 is werk van Nicole Eisenman te bezichtigen in Kunstmuseum Den Haag.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *